Матешић: Међународна конференција на Јахорини намијењена стручњацима права јавне набавке :: Semberija INFO ::

 

Матешић: Међународна конференција на Јахорини намијењена стручњацима права јавне набавке


Прва Међународна конференција о јавним набавкама биће одржана сутра и у уторак, 29. новембра на Јахорини.

Конференцију организује Економски форум из Бањалуке чији су партнери Агенција за јавне набавке БиХ и привредне коморе Републике Српске и Федерације БиХ (ФБиХ).

Неочекивано високог стручног нивоа конференција ће окупити угледна имена међународних и домаћих, судаца, професора, практичара.

О овом ријетком стручном догађају разговарамо са особом која је осмислила ову конференцију и води је као Директор стручног дијела Гораном Матешићем, правником са каријерама суца, одвјетника али и дугогодишњег предсједника Државне комисије за жалбе у јавним набавама у Хрватској угледним европским стручњаком и аутором стручних радова, познатом је у БиХ и по пројекту техничке помоћи који се проводио овдје.

Г. Матешић реците нам откуд идеја о Међународној конференцији и откуд ви овдје?

Матешић: Радо бих на прво питање одговорио протупитањем: како то да до сада није било сусрета домаћих и страних стручњака, сусрета на којима би се одвијала размјена искустава, презентирале најбоље праксе, чула мишљења, истраживања, резултати….

Идеја о оваквим дружењем стручњака је логична и потребна и другдје је уобичајени начин рада и комуникације. То да се овакав догађај дешава сада, ја бих приписао зрелости система да искорачи у захтјевњи формат више стручности. Идеја о оваквој конференцији постојала је као дио ЕУ пројекта јачање система јавних набавки у БиХ у којему сам учествовао, но усљед пандемије и промијењених околности увјети за њено одржавање нису постојали.

Јавне набавке јавно су свугдје перципиране као потенцијално коруптивне, но између таквих случајева постоји цијела маса поступака набаве који су уредно и савјесно обављени од стране стручних и посвечених људи. Таквима често недостаје техничка опрема, пракса, знање, размјена искустава. Ова је конференција намјењена управо тим професионалцима којих овдје има у немалом броју.

Идеју су прихватили и разумјели и на концу логистички реализирали челни људи из Привредних комора у Сарајеву и Бањој Луци. Мислим да је намјера установити и неку традицију оваквих дружења стручњака. Тиме ће БиХ бити постављена на мапу држава у којима се одржавају овакви стручни форуми. Већина кључних говорника по први пута ће доћи овдје и ,у то сам сигуран, бит ће изненађен квалитетом знања и расуђивања домаћих стручњака.

Откуд ја у тој улози? Па замољен сам помоћи и пренијети и искуство организације оваквих догађаја.

Г. Матешић, како бисте оцијенили тренутак у којем се организује ова Међународна конвенција високог ранга?

Матешић: Свакако ту је доминантна бременита политичка ситуација која на унапријеђења законодавства и сустава ЈН нема баш потицајну улогу. Слично је са глобалном економском кризом. Но, са друге стране управо у таквој ситуацији, многе значајне позитивне промјене су с одиграле и дешавају се. Сустав јавних набавки је функционирајући освјестио проблеме и развија се становита пракса која дио тих проблема рјешава. Сва рјешења нису задовољавајућа, но држим да цијели сустав и у тим увјетима напредује и сазријева, а искуство се таложи. И у таквим околностима проведен је ЕУ финанцирани Пројект који је трајао 2 године под називом Јачање система ЈН у БиХ, који је донио низ практичних и врло корисних резултата. Изворно је био дизајниран помоћи функцији Агенције за ЈН, националног полицyмакера али имао је И сегменте техничке стручне помоћи Уреду за жалбе. Најврједнији резултат, какав није проведен ни у многим државама кандидатима за приступ у ЕУ, јесте рецертификација тренера а потом едукација цца 1500 полазника и њихово полагање испита за специјалисте јавне набаве. Тај сложени и изузетно вриједан процес провела је Агенција за ЈН иако и сама поткапацитирана и опремом и људским ресурсима. Капитална вриједност овог сегмента је у чињеници да је уз помоћ и логистику Пројекта самоуспостављен национални систем едукације који је сам провео цијели процес укључујући и цертификацју. Тиме је установљена мрежа специјалиста јавне набаве и корпус људских ресурса који чине темељ система. Ово је компаративно са окружењем незапамћени разлутат који се десио у атмосфери високе мотивираности, проактивност и ангажмана како предавача и организатора тако и полазника. Овај исход Пројекта донио је квалитету у најважнијем сегменту система - људским ресурсима.

Слиједећа потицајна околност која је интерферирала са овом Конференцијом јесте и стјецање статуса Државе кандидата (Цандидате Стате) за приступање у ЕУ. Тај статус ће засигурно довести до убрзаног развоја права и праксе. За јавне набавке то значи потпуно усклађење националног законодавства са Еуропским правним системом. За систем то значи и могучност кориштења европских претприступних фондова за пројекте надоградње, развоја и техничке помоћи.

Ова Међународна конференција, по мени, је вијесник је напретка система јавних набавки и то како правног оквира тако и институција и правне праксе.

Молим вас представите нам концепт на којем сте градили ову Међународну конференцију.

Матешић: Циљ конференције јесте да буде - међународна, јер право јавних набавки је еуропско заједничко право које исто функционира у свих 27 Држава чланица. Међунаодни аспект, учешће колега из други земаља, увјерит ће домаће примјењиваче права да су њхови проблеми, а најчешће и рјешење иста или слична онима из других држава и дат ће им потребно самопуздање.  Међународни аспект конференције осигурава размјену искустава и знања на том нивоу и то је други циљ. Истовремени кључни циљ је промовирати и представити домаће реномиране предаваче и практичаре међу којима су неки запослени у Агенцији за јавне набавке, Уреду за жалбе, Државној ревизији, те у јавном или приватном сектору, академији и правосуђу.

Конференција је базирана на неколико такозваних кључних говорника, реномираних, у стручним круговима, високо угледних правника права јавних набавки и међу њима спада апсолутнам звијезда еуропског па и свјетског права јавних набавки проф Цхрис Бовис из Уједињеног краљевства. Професор Бовис често је конзултиран од стране Еуропске Комисије и великог броја држава, аутор је неких референтних факултетских уџбеника. Професор торинског универзитета Роберто Царанта највиши је формат еуропског права јавних набавки, а суткиња Карин Сцхнабле из Граза, особа је ријетког знања и искуства високог угледа. Професорица и Деканица Правног факултета у Сарајеву, суткиња Суда БиХ те читав низ домаћих практичара и предавача укључено је разне панеле. Међу говорницима су стручњаци из Италије, Аустрије, Уједињеног краљевства, Француске, Грчке, УСА, Србије, Хрватске. Конференција ће с одвијати око презентација кључних говорника али и панела у којим ће се расправљати о горућим правним проблемима права и праксе јавних набавки у земљи.

Конференције оваквог формата претпоставке су упознавања и повезивања стручњака те размјене искустава и едукације која се до сада овдје није дешавала.

Привредне коморе у Сарајеву иБања Луци пионирски су препознале користи и прилике оваквог стручног догађаја и прихватиле су изазов неизвјесности да се постигну сви ови циљеви. Са мог данашњег становишта, мислим да смо у ситуацији да се управо то и догоди.

Које теме ће се расправљати на Конференцији?

Матешић: Прије свега желим казати да је Делегације ЕУ у Сарајеву, која је промотер развоја овог права, прихватила и разумјела овај формат и значај као и прилике које нуди. Представник Делегације учествовали ће у раду кључног политичког Панела који ће расправљати о садашњем тренутку и изазовима јавних набавки у БиХ. Поред њега ту ће излагати представник СИГМА из Париза, институције преко које се пружа техничка помоћ систему те представник Вијећа министара, директор Агенције за јавне набавкеи други

Пресудном и врло значајном држим чињеницу да је Вијеће министара, подупиратељ ове комференције па ће се у особи члана Вијећа уводно и обратити. Ово високо поковитељство буди и оптимизам у односу на даљни развој сустава преко којега се троши највећи дио државног буџета.

Ова конференција намјењена је вриједним стручњацима права јавне набаве свима онима који раде у том сектору, једнако и одвјетницима, суцима. Размјена искустава из разних и различитих система освјешћивање темељних принципа поступања и примјене права, разумјевању правне праксе жељени је циљ.

Садржајно ова прва Међународна конференција концентрирана је око једног од горућих проблема права јавне набаве у ЕУ, правнички названог Дискрециона права уговорних органа. Овдје се мисли на поступак појашњашњавање и употпуњавање понуда, измјене уговора, поступања у случају тешког професионалног пропуста, неуобичајено, ниске цијене…материје која је прописана Директивама, националним законодавством и документацијом набаве, а не само њима. Праксе регулаторних тијела и судова су обилне али и различите. Ове теме ће се провлачити у презентацијама неколико кључних говорника и панела, па ће стручна публика имати прилику чути заиста доста података.

Један од панела Конференције расправљати о правној заштити у јавним набавкама и то у друштву суткиње Суда БиХ, професорице Правног факултета у Сарајеву, суткиње Управног суда у Гразу.

Јавне набавке у вријеме кризе, кризе која је узрокована пандемијом, енергетском кризом те ратом и санкцијама отворит ће читав низ аспеката који за циљ имају са једне стране очувању законитости, транспарентности и једнакоправности, а са друге стране рационално задовољење потреба изазваних овим узроцима. Могло би се казати да је, због кризе, цијели систем јавних набавки доведен у питање односно пред посебними изазовом. Управо у једном од кључних предавања очекујемо на ову тему, на тему глобалних трендова, предавање проф Бовиса. А сазнат ћемо нешто и о студији СИГМЕ базираној на истраживањима на подручју Уније. Једном ријечју они који се баве јавним набвкама на овој конференцији ће наћи одговоре на многа питања праксе.


Независне новине