Федерација ријешена, чека се још Српска: Иде ли БиХ ка рекордно брзом ФОРМИРАЊУ ВЛАСТИ :: Semberija INFO ::

 

Федерација ријешена, чека се још Српска: Иде ли БиХ ка рекордно брзом ФОРМИРАЊУ ВЛАСТИ


И док се након избора 2018. године на формирање власти на нивоу БиХ чекало годину дана, чини се да се ове године тако нешто неће десити и да ће она бити формирана у рекордно брзом року.

У згради Парламентарне скупштине БиХ јуче је потписан коалициони споразум између ХДЗ и странака “осморке”, па је овим и званично стављена тачка на нагађања око тога које ће федералне странке чинити власт на нивоу БиХ, али и ФБиХ.

Потписе на документ су ставили лидер ХДЗ БиХ, Драган Човић, с једне стране, а с друге лидер СП, Нермин Никшић, који је наступао испред “осморке”.

СДА иде у опозицију

Документ носи назив “Смјернице, начела и циљеви у извршној и законодавној власти за раздобље 2022-2026. године”.
Потписивањем овог споразума јасно је да СДА дефинитивно одлази у опозицију, а да ће власт чинити ХДЗ и “осморка”, коју чине опозиционе партије СДП, Наша странка, НиП, Странка за БиХ, За нове генерације, НЕС, ПДА и БХИ-КФ.
И док су ствари јасне када је у питању ФБиХ, још се чека да се види ко ће из Републике Српске на крају бити дио власти на нивоу БиХ – опозиција или СНСД.

Лидер СНСД, Милорад Додик, и предсједник ХДЗ, Драган Човић, још раније су имали састанак на ову тему те изјавили како ће бити немогуће формирати власт без ове двије странке. Такође, најавили су да ове двије странке остају чврсто у коалицији.

С друге стране, представници опозиционих партија из Републике Српске у понедјељак су се у Сарајеву састали с представницима СДП како би разговарали о формирању власти на нивоу БиХ. Након састанка је изјављено како ништа нису договорили и како ће се све знати након четвртка за када је у парламенту Српске заказана сједница на којој треба да се изаберу српски делегати у Дом народа БиХ.

Рок до Нове године

За сада је уласку у власт ближи СНСД него опозиција, а то је потврдио и сам Никшић, који је јуче рекао како ће се тешко моћи избјећи СНСД, те да је то реалност коју треба признати.

Политичка аналитичарка Ивана Марић истиче да, након јучерашњег потписивања споразума између ХДЗ и “осморке”, СДА дефинитивно одлази у опозицију на нивоу ФБиХ, а сигурно је да ће то пренијети и на ниво БиХ.
– С обзиром на брзину којом је потписан споразум сигурно је да ће доћи и до бржег формирања власти него прије четири године. Сјетимо се да власт у ФБиХ није формирана четири године, а на Савјет министара БиХ се чекало годину дана – каже Марићева за Српскаинфо.
Она истиче да је Човић најавио да би се власт могла формирати до Нове године.
Марићева каже да су скоро све кантоналне скупштине формиране те да је јасно да се све ради убрзаним темпом, за разлику од претходних изборних година.
– Не видим да би се нешто посебно могло десити да блокира тај процес, осим ако СДА и ДФ не пронађу неки начин да то учине, али мислим да неће имати ту моћ – сматра Марићева.

Опозиција касно “упалила”


На питање да ли би опозиција из Српске могла да истисне СНСД из власти на нивоу БиХ, Марићева оцјењује да је то мало вјероватно.
Она сматра да се опозиција касно сјетила да преговара о уласку у власт, посебно ако се то упореди с преговорима “осморке” и ХДЗ, који трају скоро од самих избора.

Марићева истиче да странке морају прије избора направити стратегију ко су им потенцијални партнери у власти и с њима на вријеме разговарати, а не да тек два мјесеца након избора обављају прве разговоре.
– Мале су шансе да ће опозиција ући у власт, и то искључиво због њихове неактивности. То је зато што су се забавили сопственим проблемима унутар странака. Мале су шансе да ће странке из ФБиХ ризиковати да се успостави власт са ХДЗ, а да поремете односе са СНСД, чиме би омогућили нове блокаде и сукобе – каже Марићева.

Додаје да СДС и ПДП нису показали баш превелики интерес за улазак у власт нити су урадили нешто посебно да би се то постигло, већ то само онако успут спомену.


Српскаинфо