БИХ БИ ДО 2026. МОГЛА ДОБИТИ СВОЈ ПЕТИ АЕРОДРОМ :: Semberija INFO ::

 

БИХ БИ ДО 2026. МОГЛА ДОБИТИ СВОЈ ПЕТИ АЕРОДРОМ


Развој Аеродрома Бихаћ напредује с даљњим грађевинским радовима који ће ускоро бити започети.

Аеродром Бихаћ до сада је изградио пробну узлетно-слетну стазу, која представља дионицу од 300 метара од планиране дужине 1.800 метара, као и приступне цесте аеродромском комплексу.

"Како би се омогућио наставак писте будуће зрачне луке, потребно је обештетити власнике 132 извлаштена земљишта по цијени од девет до десет еура по квадратном метру земљишта, овисно о квалитети", рекао је директор Аеродрома Анел Хаџић, извјештава ЕX-YУ Авиатион Неwс.

Влада Федерације БиХ до сада је обезбиједила 2,5 милиона евра од потребних 10,2 милиона за обештећење власника земљишта.

Према ријечима Хаџића, тренутно је у току израда главног плана аеродрома, који би коначно требао одредити динамику будућих грађевинских радова, али и рокове.

"У ове активности бит ће укључене различите државне институције и ресори, како би се планирала правовремена набавка потребне опреме. Према постојећим плановима, а не буде ли непредвиђених потешкоћа, аеродром би могао бити у функцији за три до четири године", казао је Хаџић.

Додао је да овај пројект има велики значај када је у питању повезивање Унско-санског кантона са остатком државе, али ће такође дјеловати као катализатор економског развоја Бихаћа и цијелог Унско-санског кантона.

Аеродром ће значајно допринијети развоју туризма и повећању броја посјетилаца Националног парка Уна и осталих туристичких садржаја на овом подручју.

Цијели пројект подразумијева изградњу терминалне зграде, писте и контролног торња. Међутим, недостатак финансијских средстава могао би се показати проблемом и у будућности би могао бити потребан приватни инвеститор.

Влада је досад сваке године у пројект улагала неколико милиона евра. Разне дозволе, укључујући и еколошку, већ су обезбијеђене. Бихаћ се налази у близини хрватске границе и осми је по величини град у земљи.

Босна и Херцеговина тренутно има четири међународног комерцијалног аеродрома – Сарајево, Тузла, Бањалука и Мостар. У периоду од јанурара до октобра опслужили су укупно 1.907.895 путника.

(Независне)