БиХ рекордно добија Савјет министара? :: Semberija INFO ::

 

БиХ рекордно добија Савјет министара?


- Уколико у наредних петнаестак дана већина која је формирана на нивоу Босне и Херцеговине, а коју чине ХДЗ - СНСД и странке "осморке", успије саставити и именовати Савјет министара БиХ, то ће бити најбрже формирање власти на нивоу Босне и Херцеговине.

Тренутно, рекорд у брзини формирања власти на нивоу БиХ држи коалиција СДА - ХДЗ - ПДП и СДС из 2002. године. Те године, након избора у октобру, власт је формирана 23. децембра, када је Аднан Терзић из СДА преузео предсједавање Савјетом министара БиХ.

Након избора 2006. године, власт, односно Савјет министара БиХ, формирана је 11. јануара, када је предсједавајући био Никола Шпирић.

Касније су се ствари почеле компликовати па је тако након избора 2010. године Савјет министара БиХ, на челу са Вјекославом Бевандом, формиран тек у јануару 2012. године, с тим да се након избора 2014. власт релативно брзо формирала, тачније у фебруару 2015, када је предсједавајући Савјета министара БиХ постао Денис Звиздић.

Након избора 2018. године Зоран Тегелтија на дужност предсједавајућег Савјета министара БиХ ступио је тек почетком децембра 2019, односно годину и неколико мјесеци након избора.

Како ствари сада стоје, на Савјет министара БиХ неће се дуго чекати с обзиром на то да је већина у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ формирана и прије него што је парламент конституисан.

Такође, име предсједавајућег Савјета министара БиХ већ је познато јер је ХДЗ који ће формирати овај савјет за ту позицију већ кандидовао Борјану Кришто, која би већ на сљедећој сједници Предсједништва БиХ могла добити мандат за нови састав Савјета министара БиХ.

"Већ на идућој сједници Жељка Цвијановић, предсједавајућа Предсједништва БиХ, може покренути процедуру именовања Криште за састав Савјета министара, како бисмо до краја године имали именовање", рекао је недавно Драган Човић, предсједник ХДЗ-а.

И остали лидери партија које ће чинити власт истакли су да до краја године очекују формирање новог Савјета министара БиХ, а што је мало прије избора и током кампање звучало невјероватно јер су мање-више сви, од аналитичара до политичара, констатовали да је Босна и Херцеговина у никад већој политичкој кризи и да о брзом формирању Савјета министара БиХ не треба ни размишљати.

Милорад Додик, предсједник СНСД-а, у недјељу навече с Елмедином Конаковићем, предсједником Народа и правде, разговарао је о брзом формирању Савјета министара и да се што прије усвоје стратешки документи, као што је буџет за сљедећу годину. 

И сам Конаковић након састанка са Додиком на свом Фацебоок профилу написао је да су "конфликт којим се храни политичка сцена и популизам - лакши пут", али да такав концепт годишње из БиХ отјера цијели, велики град људи. 
"Смиривање тензија треба да донесе деблокаду процеса, нормализацију рада парламената и влада, усвајање стратешких докумената који ће побољшати услове живота свима у БиХ", написао је Конаковић, додајући да за почетак треба усвајање и повећање буџета до краја године, затим именовање Савјета министара БиХ и усвајање још неких важних докумената.
 
(Независне)