Уз паметни тахограф контрола без заустављања :: Semberija INFO ::

 

Уз паметни тахограф контрола без заустављања


БАЊАЛУКА - Превознике из БиХ који обављају међународни транспорт током сљедећих неколико година очекују велике промјене, а једна од првих је посједовање паметних тахографа у свим камионима који буду увезени у земљу с циљем боље и квалитетније контроле возача на путевима Европске уније (ЕУ).

Директорица Сектора за транспорт и комуникације Спољнотрговинске коморе БиХ Сабрина Тескереџић истакла је јуче да ће сва возила која се први пут региструју у нашој земљи од 21. августа ове године морати имати уграђене паметне тахографе друге генерације. 

Појаснила је да је ријеч о Пакету за мобилност који су донијели Савјет ЕУ и Европска комисија, а односи се на реформу правила за возаче камиона. Према њеним ријечима, до краја наредне године возила која учествују у међународном транспорту, а до тада су била опремљена аналогним или дигиталним тахографом, морају га замијенити паметним друге генерације.

- До 20. августа 2025. године возила која учествују у међународном транспорту, а до тада су била опремљена паметним тахографом прве генерације, морају га замијенити за онај друге - истакла је Тескереџићева и додала да до јуна 2026. године теретна возила која учествују у међународном транспорту, а чија је највећа допуштена маса од 2,5 до 3,5 тона, која до сада уопште нису требала да имају тахограф, морају уградити онај паметни друге генерације.
Тескереџићева је навела да паметни тахографи аутоматски биљеже сваки прелазак националне границе унутар држава ЕУ, али и сваку промјену оптерећења, односно утовар и истовар терета из возила. 

- Циљ је боље и квалитетније контролисати каботажу унутар сваке поједине чланице ЕУ. Нова правила осмишљена су како би се обезбиједила равнотежа између побољшаних радних и социјалних услова за возаче и слободе превозника да пружају прекограничне услуге - нагласила је Тескереџићева и додала да ће се њиховом примјеном допринијети и безбједности на путевима јер је основна намјена тахографа регулисање времена које возач проведе за воланом с циљем спречавања несрећа као посљедица умора. 

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић каже за “Глас” да све нове серије камиона које излазе из фабрика имају уграђене “смарт” тахографе, да је ријеч о возилима са мотором “еуро шест” која коштају око 100.000 евра и које мало ко од домаћих превозника може приуштити.

- На нашим путевима још се возе камиони са мотором “еуро” један и два. Камиони који су произведени прије пет, шест година не могу подржати те паметне уређаје - рекао је Грбић и додао да ЕУ може донијети одлуку да таквим камионима забрани улазак на њену територију. 

Грбић истиче да ће употреба “смарт” тахографа олакшати контролу возача јер полиција у државама ЕУ неће заустављати камионе, већ ће се у вожњи повезати на паметни уређај и очитати све податке.

Компанија за превоз робе “Актрос” из Прњавора у свом возном парку има осам камиона са уграђеним паметним тахографима који су купљени лани.
- Ова правила односе се на новонабавна возила и у ЕУ се примјењују од 2020. године - рекао је власник “Актроса” Жаре Бркић. 

Обавезе

Сабрина Тескереџић је подсјетила да превозници из БиХ од 2010. године морају имати уграђен дигитални тахограф за нова теретна возила и аутобусе који се први пут региструју у земљи.
- Превозници регистровани у БиХ дужни су да их користе - истакла је она.


Глас Српске