Голоб: Атмосфера у Бриселу се промијенила, историјска шанса за БиХ :: Semberija INFO ::

 

Голоб: Атмосфера у Бриселу се промијенила, историјска шанса за БиХ


САРАЈЕВО - Словенија не жели само бити пријатељ БиХ, већ највећи савезник, изјавио је у Сарајеву премијер Републике Словеније Роберт Голоб након састанка с предсједавајућом Савјета министара БиХ Борјаном Кришто.

Голоб је данас допутовао у БиХ, што је његова прва званична посјета иностранству. Словеначки  премијер је казао да се у његовој земљи, али и на међународној сцени догодила важна промјена. Како је казао интензивирао се принцип солидарности међу народима и политичка сарадња.

-Само ћемо на такав начин доћи до економског развоја, до напретка земаља. И гдје друго него управо у БиХ да се ти принципи имплементирају. Управо због прошлости БиХ, Словенија жели стабилност у овом дијелу Европе, као и због наших економских односа. Словенија улаже у БиХ. Наши напори су зато заиста логични и нема скривених порука - рекао је Голоб.

Додао је да има двије поруке.

- Искрено да вам кажем да се промијенила атмосфера у Бриселу и ово је историјска шанса. Претходних 20 година процес ширења је заустављен техничко-административним питањима. Међутим, то је данас постало политичко питање и овај историјски тренутак треба искористити за напредак БиХ на том путу. Друго, Словенија не жели само бити само пријатељска држава БиХ, већ бити њен бити највећи савезник. Зато смо понудили сву могућу помоћ од техничке, аминистративне, стручне па све до финансијске помоћи на том путу -рекао је Голоб.

Истакао је да је због рата у Украјини, оне земље које су некада биле скептичне око процеса ширења Европске уније, су у политичком смислу спремне за преговарање и наставак процеса ширења на Западни Балкан.

-Упоредо с тим унутар ЕУ тече и стратешки приступ како повезати ЕУ са својим сусједима - такозвано меко ширење ЕУ на својим вањским границама са сусједима, односно земљама које нису чланице ЕУ. Један од могућих сценарија које подржава Словенија је фазно проширење, у којем ће земља кандидат сама имати корист од свих реформи које предузме на том путу прије свега у контексту образовања, младих и законодавства - рекао је Голоб.

На крају је казао је да између БиХ и Словеније има простора за побољшање међусобне сарадње на подручју обновљивих извора енергије и да је његова земља спремна улагати.

- БиХ са Словенијом има традиционално добре односе у свим сегментима - истакла је Кришто. Посебно је посебно нагласила добре односе са Словенијом у области привреде, односно економије.

Подсјетила је да Словенија много помаже БиХ и на њеном европском путу.

-Желим захвалити и на залагању Словеније и због тога што је БиХ добила кандидатски стутус. То је нешто што БиХ вини у овом тренутку значи јер смо у формално - правном смислу ближе корак ка европској породици.  Имамо намјеру потписати споразум о сарадњи и пружању техничке и стручне помоћи БиХ од стране Словеније за европски и еброатлантски пут. Премијера Голоба сам информисала о томе да су кораци и фокус Савјета министара управо на еуропским реформама и да је већ Савјет министара направио одређене кораке када је у питању реформа јавне управе, унутрашње тржиште, конкурентност, инфраструктурни пројекти и остало - рекла је Кришто.

Нагласила је посебно значај унутарполитичког дијалога у БиХ на путу према Европској унији.

-Оно на шта ми у БиХ требамо обратити пажњу јесте да радимо на политичким приликама, на унутарполитичком дијалогу с обзиром да је БиХ по Уставу држава три конститутивна народа и других грађана који у њој живе. Наша обавеза је направити ограничене промјене Устава БиХ и цјелокупну реформу изборног законодавства на принципима уставне равноправности сва три конститутивна народа и других који живе у БиХ. Тиме би направили и претпоставке да отклонимо она питања која нас у овом тренутку оптерећују у БиХ као и њен европски пут, како бисмо снажније могли наставити са социоекономским реформама које су доиста битне и интерес су, прије свега, свих народа и грађана унутар БиХ, а и услов су за приступање Еуропској унији - рекла је.

Посебно је истакла значај регионалне сарадње и добросусједских односа.


Анадолија / Глас Српске