Кренуо извоз говедине из БиХ у Турску :: Semberija INFO ::

 

Кренуо извоз говедине из БиХ у Турску


Извоз говедине из Босне и Херцеговине од данас је поновно кренуо за Турску, потврдио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац.

Како је истакао, ове године је договорен извоз хиљаду тона говеђег меса на турско тржиште.

Компанијама из Републике Српске и Федерације БиХ омогућен је извоз на турско тржиште на основу Споразума о слободној трговини БиХ и Турске.

"То потврђује да постоји разумијевање турске стране за потребе наших извозно оријентисаних компанија", нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, то доказује да су компаније из Републике Српске и Федерације БиХ способне испунити стандарде за пласман домаћих производа на турско тржиште.

"Иако је компанија из Федерације БиХ потписница споразума о спољнотрговинском промету говеђег меса с Турском, инсистирам да најмање 50 одсто сировине буде из Републике Српске", рекао је раније Кошарац.

Извоз ће се реализовати у фазама, а данас је кренуо први контингент договорених количина.

Према његовим ријечима, процијењено је да треба наставити са извозом говеђег меса и са аспекта евентуалних вишкова у примарној производњи.

"И у овом и у прошлом мандату инсистирамо на томе да у том спољнотрговинском послу морају да једнако буду заступљене компаније и из Републике Српске и ФБиХ и од тога нећемо одступити", поручио је Кошарац.

Према његовим ријечима, регионална сарадња веома је значајна за БиХ и њене односе са Турском, при чему је подсјетио да је Турска прва реаговала када је БиХ требало да буде пружена подршка набавци минералног ђубрива за домаће пољопривреднике.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе Босне и Херцеговине Вјекослав Вуковић оцијенио је да су економске везе двије земље изразито јаке и расту из године у годину.

Како је истакао, БиХ са Турском има велику спољнотрговинску размјену.


​БХРТ