Ко ће бити нови директор Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине? :: Semberija INFO ::

 

Ко ће бити нови директор Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине?


Крајем прошле седмице расписан је јавни оглас за избор и именовање новог директора Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине (УИО БиХ). Право на ову позицију полажу СНСД и СДП. Политички договор још није постигнут. Да ли именовање првог човјека Управе може уздрмати коалицију на државном нивоу, али и сам СНСД унутар којег постоји неколико фракција од којих свака жели видјети свог кандидата у директорској фотељи.

Управом од њеног оснивања, већ 20 година, управљају кадрови из Федерације БиХ. Сада је тренутак, каже државни министар финансија и трезора, Зоран Тегелтија, који се најчешће и помиње као нови директор Управе, да се то промјени и да директор буде Србин из Републике Српске.

ЗОРАН ТЕГЕЛТИЈА, министар финансија и трезора БиХ

"Садашњем директору мандат је истекао у јуну 2020. године. Према томе, створене су све претпоставке да се проведе процедура и да се након 20 година на челу УИО нађе Србин из Републике Српске".

У СДП-у не мисле да је именовање директора Управе готова ствар, јер аспирације за ову функцију има и "Тројка", у којој се прибојавају да би у случају да СНСД-ов кадар буде директор, све финансијске полуге у држави биле у рукама ове странке.

НЕРМИН НИКШИЋ, предсједник СДП-а БиХ

"Ми смо јако заинтересовани, не мислим као СДП, него као 'Тројка' да преузмемо одговорност за УИО".

За СНСД нема дилеме. Први човјек Управе бит ће кадар ове странке. Предсједник СНСД-а Милорад Додик демантовао је наводе да око тога постоје било какве несугласице унутар странке. Није желио саопштити име новог директора, али је зато потврдио оно што се већ знало, а то је ко одлучује ко ће бити нови директор.

Док се чека нови директор, Управу, због малих плата и лоших услова рада свакодневно напуштају кадрови. Тренутно им у односу на важећу систематизацију недостаје 459 службеника. Не рјешава се ни проблем смјештаја ове институције у Бањалуци, иако је она финансијска жила куцавица цијеле државе.

РАТКО КОВАЧЕВИЋ, портпарол УИОБиХ

"Очекујемо од свих у овој држави, не од новог директора, него од свих у овој држави да једноставно посвете више пажње овој институцији која заиста осигурава новац за функционисање свих нивоа власти".

Упркос бројним проблемима, Управа за индиректно опорезивање наставља тамо гдје је стала прошле године. У прва два мјесеца ове прикупљено је 120 милиона марака више прихода у односу на исти период прошле године. Ако се по јутру дан познаје, до краја ове године бит ће, и то значајно, премашена и магична цифра од десет милијарди КМ прикупљених прихода.


БХРТ