Страх да може бити горе гуши права потрошача :: Semberija INFO ::

 

Страх да може бити горе гуши права потрошача


Грађани БиХ немају разлог да се радују, а Свјетски дан права потрошача обиљежавамо у периоду највећег потрошачког сиромаштва и највеће кризе до сада. Истакла је ово за "Независне новине" Гордана Булић, предсједница Удружења потрошача "Клуб потрошача" Тузланског кантона, поводом 15. марта, Свјетског дана права потрошача.

"Сви смо свјесни да цијене непрестано расту, и то највише основне потрошачке робе, а прве на удару су породице које живе на рубу егзистенције и чија су примања толика да задовоље само основне потребе. У ситуацији када цијене хљеба, меса, млијека и других прехрамбрених производа те електричне енергије и градског превоза стално расту, ово је заиста црни период и нема разлога да славимо", рекла је Булићева.

Како каже, они овај дан обиљежавају радно, са представницима других удружења.
"Углавном су то удружења жена, које су у породицама најизложеније стресу и које морају окренути сваку марку у руци како би се преживјело. Ми ћемо обићи неколико мјесних заједница у нашем кантону, а циљ нам је да што више грађана упознамо са правима потрошача, али и о томе да постоји Закон о заштити потрошача те институције које би требало да га спроводе, а које би требало мало више да се позабаве еконономско-социјалним стањем потрошача те да са женама разговарамо о томе на који начин учинити да те институције пробудимо, активирамо их и укажемо им да су дужне да се брину о потрошачима", рекла је Булићева.
    
Потрошачи, нажалост, нису добро организовани, не знају своја права те се плаше да може бити горе него што је тренутно.
"Међутим, потрошачи имају своја права и могу тражити од институција да користе одређене алате и да то не буде само ствар изборних обећања. Сви су свјесни да су били избори у октобру, али не постоји никакво оправдање да већ пет мјесеци послије избора практично још немамо владу нити институције које би могле функционисати у пуном капацитету. Док су се они забавили својим столицама, грађанима цијене сваки дан расту, а они трљају руке зато што имају све већи прилив ПДВ-а", нагласила је Булићева.

И Јован Василић, представник Савеза удружења потрошача РС и предсједник Удружења потрошача Бијељина, каже да ће данас обиљежити овај дан дијељењем брошура са њиховим подацима у маркетима, али и дјеци у основним школама.
У сусрет обиљежавању овог дана, оно што највише мучи потрошаче јесте најављено дизање цијена.
"Иако на свјетским тржиштима цијене енергената падају, код нас се опет најављују поскупљења. Проблем је у томе што је дошло до значајног поскупљења електричне енергије, и то поготово за привреду, те је потребно у међувремену нешто предузети у вези с тим питањем. Што се тиче домаћинстава, ми смо успјели да у уговоре која домаћинства потписују убацимо Закон о заштити потрошача, тако да имамо елементе да се можемо жалити", рекао је Василић за "Независне новине".

Све у свему, истиче он, код нас се не очекују драстична поскупљења, а о паду цијена нема ни говора.
"Најгоре од свега тога је што се све ломи на потрошачима, а ми ћемо морати да платимо све добре ствари, али и промашаје. У будућности би требало да нешто урадимо и са ПДВ-ом. Мислим да смо једини у Европи којима је за све производе исти ПДВ, што нема никакве логике", закључио је Василић.
 

Независне новине