УИО БиХ подржава укидање ПДВ-а на донирану храну :: Semberija INFO ::

 

УИО БиХ подржава укидање ПДВ-а на донирану храну


Управа за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине у потпуности подржава укидање ПДВ-а на донирану храну, те ће дати свој неопходни допринос у процесу промјене тренутних правила, изјавио је директор УИО БиХ Миро Џакула.

Џакула се у Бањалуци састао са шефом Клуба посланика СДП-а у Представничком дому Парламента БиХ Сашом Магазиновићем, који је тренутну ситуацију описао парадоксалном јер се, како је рекао, "кажњавају" они који донирају храну.

Магазиновић је подсјетио да се финансијски више исплати уништити храну (плаћа се цца 5% од вриједности хране), него је донирати (плаћа се 17% ПДВ-а).

Саговорници су оцијенили да интервенција на закон може резултирати веома позитивним ефектима од којих ће, осим корисника јавних кухиња који су приоритет, корист имати и привредници који данас плаћају 17 одсто пореза на донирану храну, као и буџети локалних заједница из којих се у правилу одвајају највећа средства за рад јавних кухиња. 

Магазиновић је упознао Џакулу са досадашњим током парламентарних активности, те самим текстом закона око којег је и данас постигнута сагласност. Нагласио је да је план да потписници овог закона буду сви заинтересовани посланици, те да је ово питање на којем се треба показати јединство и сарадња свих политичких странака. 

Он је оцијенио позитивним активности фондације Мозаик која је иницирала измјене закона, али и позитивну реакцију посланика и исказану спремност на заједнички рад.

Једна од тема састанка су биле и измјене и допуне Правилника о примјени Закона о ПДВ-у чија измјена такође треба пратити предложену допуну закона и дефинисати транспарентно провођење процеса ослобађања од ПДВ-а донирану храну.

Џакула је задужио своје сараднике да у најкраћем року припреме допуне правилника како би по усвајању закона Управа за индиректно опорезивања била спремна имплементирати закон обезбјеђујући очекивану транспарентност и контролу процеса.


БХРТ