Неопходно подмлађивање у Оружаним снагама: Школовање пилота кошта и до 500.000 КМ :: Semberija INFO ::

 

Неопходно подмлађивање у Оружаним снагама: Школовање пилота кошта и до 500.000 КМ


Из буџета БиХ, па тиме и џепова бх. грађана, огромне цифре ће се морати слити у подмлађивање пилотског особља у Оружаним снагама БиХ, о чему свједочи и податак да просјечна комерцијална цијена школовања једног младог пилота хеликоптера износи од 400.000 до 500.000 КМ.

"То је у оквиру реалних трошкова обуке који у највећем дијелу садрже трошкове горива и амортизације летјелице", речено је раније из Министарства одбране БиХ.

Један од проблема који се наметнуо у реализацији овог циља је то што је због глобалних геополитичких дешавања цијена погонских горива драстично порасла, уз посљедични пораст цијена свих других врста робе и услуга.

Како "Независне новине" сазнају, Бошко Шиљеговић, парламентарни војни повјереник БиХ, у извјештају за 2022. годину навео је низ проблема које је уочио у Бригади ваздушних снага и противваздушне одбране Оружаних снага БиХ.

"Занављање персонала не прати динамику отпуста. Тренутно су у бригади упражњена 182 формацијска мјеста, од чега 101 официр, 48 подофицира, 18 војника и 15 цивилних лица", навео је Шиљеговић.

Како је додао, старосна структура професионалних војних лица у бригади се повећава, на шта је скретана пажња дуги низ година, а процес школовања нових кадрова у иностранству је дуготрајан.

"Тако је, примјера ради, за категорију летача-техничара потребно око пет година оспосабљавања", навео је Шиљеговић и додао да се рјешавање овог питања већ сада намеће као приоритетно за будући нормалан рад и функционисање бригаде.

Међу тешкоћама у погледу нормалног функционисања бригаде издвојио је и низак степен оперативности хеликоптера свих платформи, кашњење у реализацији плана набавки, те проблеме који се односе на набавку и ремонт одређених дијелова.

Војни повјереник сматра да је овој бригади неопходно обезбиједити сва неопходна средства и опрему за рад, те приступити обуци нових кадрова како би се стање персонала поправило с циљем оптималног функционисања бригаде.

Иначе, у Одлуци о финансирању Вишегодишњег пројекта школовања часника војно-евиденционе специјалности авијација, Министарство одбране (МО) БиХ признаје да биљеже недостатак пилотског кадра због природног одлива кадрова, гдје спадају године старости, прекид службе на лични захтјев, те здравствени разлози.

У МО БиХ тврде да су у завршној фази потписивања билатералних споразума с партнерским земљама, као и уговора на комерцијалној основи, како би се успоставило дуготрајно рјешење превазилажења проблема подмлађивања и попуне мјеста часника војно-евиденционе специјалности авијација. Објавили су и низ других занимљивих података.

"Просјечна старост пилота је 47 година и врло је неповољна за ову врсту активности. Потребно је подсјетити да су током 2021. године у састав ОС БиХ пристигла три нова млада пилота, тако да се улагањем у њих ствара окосница будућег развоја пилотског састава ОС БиХ. Осим та три пилота, готово сав тренутни пилотски састав ће, нормалним процесом умировљења, напустити ОС БиХ до 2030. године", навели су раније из МО БиХ.

(Независне)