Савјет министара усвојио Програм економских реформи Босне и Херцеговине :: Semberija INFO ::

 

Савјет министара усвојио Програм економских реформи Босне и Херцеговине


Савјет министара Босне и Херцеговине, на приједлог Дирекције за економско планирање БиХ, на ванредној телефонској сједници усвојио је Програм економских реформи Босне и Херцеговине за раздобље 2023. - 2025. године (ПЕР БиХ 2023. – 2025.), који ће бити достављен Европској комисији. 

Програм економских реформи израђен је према смјерницама Европске комисије, на темељу прилога које су доставиле надлежне институције на државном и ентитетском нивоу.

Фокус је на 25 реформских мјера у оквиру структурних реформи које су препознате на свим нивоима власти као значајне за снажење конкурентности и уклањање препрека привредном расту и развитку Босне и Херцеговине у трогодишњем раздобљу. Саставни дио Програма реформи је макроекономски и фискални оквир, чију израду су координарали Дирекција за економско планирање и Министарство финансија и трезора БиХ, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Структурне реформе садржане у овом програму, према смјерницама Европске комисије, организоване су у 13 подручја и укључују управљање јавним финансијама, зелену транзицију, дигиталну трансформацију, пословно окружење и смањење сиве економије, истраживање, развој и иновације, реформе у областима тржишта енергије, промета, пољопривреде, индустрије и услуга, образовања и развоја вјештина, запошљавања и тржишта рада, као и социјалне скрби и инклузије те здравствене заштите. 

Као три кључна изазова издвојена су повећање учинковитости тржишта рада, побољшање пословног окружења ближом сарадњом и координацијом свих нивоа власти те управљање јавним финансијама. 

Израду овог важног документа координирала је Дирекција за економско планирање Босне и Херцеговине заједно с Министарством финансија Републике Српске и Федералним заводом за програмирање развоја према својим надлежностима, наводи се у саопштењу.


БХРТ