Шаровић за БХРТ: Ако инсистирамо на темама око којих нема договора, изгубићемо драгоцјено вријеме :: Semberija INFO ::

 

Шаровић за БХРТ: Ако инсистирамо на темама око којих нема договора, изгубићемо драгоцјено вријеме


О референдуму у Бијељини, предстојећим изборима у Српској демократској странци (СДС) и другим актуелним политичким темама, у емисији БХТ1 уживо разговарали смо с Мирком Шаровићем, бившим предсједником СДС-а.

Шаровић је у разговору за БХРТ коментарисао одлуку грађана Бијељине који су се изјаснили против опозива градоначелника овог града љубише Петровића. 

"Градоначелник Петровић је иначе изабран на непосредним изборима вољом грађана Бијељине, односно Семберије. Био је одличан градоначелник и овај референдум је показао да он ужива повјерење грађана. Мислим да је ово снажна порука и за њега и за СДС, као и за друге који су подржавали љубишу Петровића. Генерално мислим да је то једна порука да СНСД и та коалиција не може све и да постоји алтернатива која има подршку грађана", оцијенио је Шаровић.

Шаровић је говорио и његовим очекивањима када је у питању нови сазив Вијећа министара Босне и Херцеговине.

"Овај нови сазив, видјећемо. Сви очекујемо да он нешто донесе. Мислим да је он негдје на некој клацкалици. Може да буде исто као што је било у задње четири године, значи само перманентно криза, али можда направи искорак, посебно када је у питању европски пут. Тако да ћемо да видимо који ће бити резултати. Нисам превелики оптимиста, али прижељкујем да кренемо напријед", истакао је Шаровић.

Уставноправна комисија Парламента Босне и Херцеговине утврдила је данас да су измјене кривичног закона, којим је кажњиво нарушавање суверенитета БиХ, противне Уставу БиХ. Коментаришући ову одлуку, Шаровић сматра да све зависи од тога ко је предлагач неког законског приједлога.

"Ништа не би требало да иде према Представничком дому што они који јесу већина у Парламенту то не усагласе. Неке ствари треба да иду спремне. Ако су спремне, оне ће проћи и добиће подршку. Постоје ствари око којих можемо да се договоримо, оне које су тешке, и оне око којих не можемо. Ако инсистирамо на оним темама око којих објективно нема договора, џаба ћемо изгубити драгоцјено вријеме", казао је Шаровић, истакавши да угрожавање суверенитета БиХ треба да утврди Суд.

"То што ми политичари и странке причамо о томе да је неко угрозио суверенитет ове земље, то је само политика коју можемо да коментаришемо на овај или онај начин. Ја мислим да је питање суверенитета у значајној мјери утврђено Уставом Босне и Херцеговине. Постоје довољне основе да се казне евентуално они који угрожавају тај суверенитет, а да ли је суверенитет био угрожен, то је ипак на правосудним институцијама", рекао је, између осталог, Шаровић у емисији БХТ1 уживо. 


​BHRT