Закон о суду БиХ и дио Изборног закона у октобру пред Савјетом министара :: Semberija INFO ::

 

Закон о суду БиХ и дио Изборног закона у октобру пред Савјетом министара


Фото - Фена

МОСТАР – Ништа у потпуности није договорено да иде на одлучивање, али има помака по свим темама.

Тако би се у најкраћем могао објаснити данашњи координациони састанак представника странака које чине власт на нивоу БИХ, СНСД, ХДЗ БиХ и "тројка", а на коме су присуствовале и делегације Уједињене Српске и Демоса, странака које са СНСД-ом обнашају власт у Републици Српској.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић казао је, одговарајући на питања шта је на састанку уопште договорено, да преговори и договори у БиХ трају већ двадесет година, а да су данас расправили о десет закона који стоје на дневном реду из различитих фаза.

Он је казао да коалиција има завидан ниво усаглашености око једног дијела Изборног закона БиХ, а који се тиче Централне изборне комисије БиХ, те око Закона о Суду БиХ.

"Чини ми се да би она до 3. октобра могла бити расправљена у Вијећу министара, па након тога упућена у парлементарну процедуру. Слично је и са Законом о Суду БиХ. Ту је остало да се испитају неке дјелатности и сједиште тог суда", рекао је Човић.

Осталих осам закона ће се рјешавати даље, а ако буду усвојена два поменута, лидер ХДЗ-а БиХ сматра да ни по тим законима неће бити значајних проблема.

"Они су до краја стандардизирани по европским принципима, не дотичу ништа конститутивно наших интереса. Све до Изборног закона који треба уважити по документима које смо потписали у складу са нашим договором, а то је провести све пресуде Суда у Стразбуру те нашег Уставног суда с једне стране, па до Закона о странцима у Уставном суду гдје смо казали да ће радна тијела усагласити текстове за 15 дана, а најдаље да до краја октобра они буду у парламенту. Тиме би испоштовали рокове, те мотивирали наше колеге да пробамо наћи јединствени став", навео је Човић те додао да је постигнут договор око ИПА програма.

Коалиција се, како је рекао бавила и кадровском политиком, везано за Министарство иностраних послова БИХ. Човић је нагласио да на састанку није био министар Елмедин Конаковић, али да се водила расправа у вези са наступом представника БиХ у свијету, те је закључено да се неће толерисати лични иступи бх. дипломата, у којима своје мишљење и ставове представљају као мишљење БиХ.

"То је дубоко вријеђање и кршење државе БиХ, а радимо на том закону, он ће ускоро у парламентарној процедури, ако претходно све ово усагласимо", истакао је предсједник ХДЗ-а БиХ, додавши да у овом случају предњачи "други бошњачки члан Предсједништва БиХ".

Милорад Додик, предсједник СНСД-а, навео је да је или све договорено у пакету или није ништа договорено. Сагласан је да коалиција ради по процедури и да се одређене ствари добиле помак на основу 14 ЕУ приоритета, а да они и даље заступају два циља.

Када је у питању горепоменути Изборни закон БиХ, Додик је рекао да се дио измјена о којима је говорио Човић односи на ЦИК БиХ, која је, како је истакао, сумњиво изабрана, те да се ради на томе да се до нове године изаберу нови људи.

"Да би се промијенила мора се измијенити закон до нове године, на том питању радимо око измјена Изборног закона и не потежемо друга питања", рекао је Додик, те додао:

"Изборна реформа чека. Сматрамо да је ЦИК мимо прописа узео да проводи изборе за предсједника РС-а, НСРС-а и да се разговара о формирању новог ЦИК-а. Ми и Хрвати желимо да о избору одлучује и Дом народа БиХ, а о томе се Бошњаци не слажу и радимо на томе".

Подсјетио је да Република Српска годинама упозорава на чињеницу да Суд БиХ и Тужилаштво БиХ немају уставни основ и да су формирани илегалним одлукама.

"Сматрамо да треба приступити новом одлучивању да се да легитимтет. Имамо договор да се на нивоу Суда БиХ формира Апелационо вијеће, да сједиште треба бити у Бања Луци, бошњачка страна има проблем око тога. Што се тиче Уставног суда, ми из Српске смо доставили приједлоге за радну групу, достављено је и од Хрвата, нема од Бошњака. Рекли смо да је ово мјесец када ћемо имати тај закон", казао је Додик.

Нагласио је да треба задржати атмосферу разговора и око Уставног суда БиХ, те да се зна мишљење Републике Српске по том питању.

"Око Уставног суда, постоје дијаметрално супротни ставови, господа из бошњачког народа мисли да се о томе не треба причати док се не уђе у ЕУ, ја нисам оптимиста, ЕУ има своје проблеме. Јесте тешко питање за Бошњаке Уставни суд, али ако га не ријешимо нећемо рјешавати друга", казао је Додик.

Што се тиче рада Министарства иностраних послова БиХ, Додик је поручио да Закон о спољним пословима БиХ неће проћи док се у њему не дефинишу ствари које ће онемогућити бх. представницима да лична мишљења представљају као своја у свијету.

"То треба ријешити, попут тога да члан Предсједништва БиХ не може отићи негдје износити ставове БиХ који не одговарају званичном ставу и мислимо да то треба бити кривично дјело, јер се ради о његовим личним ставовима. Не прихватамо да неко оде у Генералну скупштину УН-а и износи своје ставове", закључио је Додик.

Нермин Никшић, предсједник СДП-а БиХ и члан странака "тројке" казао је да је састанак показао завидан ниво спремности на договор.

"Сматрам да је најлакше да се посвађамо и нађемо нешто што ће нас дијелити", поручио је Никшић, додајући да су очигледно учињени одређени кораци и да се нада да ће стручни људи са све три стране пронаћи рјешења која ће бити усвојена у Савјету министара и Парламенту БиХ.

Нагласио је да је жеља лидера владајућих странака да пробају испунити што више захтјева Европске уније да би и она касније испунила своја обећања.

"Имамо и обећање већег дијела значајних пријатеља Босне и Херцеговине из ЕУ који ће се залагати за отварање преговора између БиХ и ЕУ", рекао је он.

"Овдје нема сукоба никаквих репрезентација и сматрам да је пораз једних уствари пораз свих у БиХ, као што ни побједа једних није пообједа само њих већ свих. Уколико се успједнемо окупити око ових ствари, биће добро, али и уколико направимо неки уступак, то није ничији пораз, већ желимо да учинимо све да спријечимо одлазак људи одавде и да политика коју водимо даје одређене резултате", додао је Никшић.

Лидер СДП-а још једном је нагласио да је став "тројке" по питању Уставног суда и даље да је неприхватљиво било какво одлучивање по етничкој основи, али и да је свјестан да се у Европску унију не може са страним судијама.

"Када ћемо то рјешавати, не знам, али сматрам да то сада није вријеме, као што смо јасни да смо спенми да радимо на том закону. Требамо тражити рјешења, јер поштујемо и остала мишљења. Ја бих најсретнији био да судије у Уставном суду БиХ одлучују искључиво по уставу, а не по томе је ли неко Бошњак, Србин или Хрват", казао је Никшић.

Нови састанак владајуће коалиције у БиХ, биће одржан у другој половини октобра, а домаћин ће бити СНСД.


Независне новине