Дигитализација сервиса јавне управе у БиХ: Долазе ли дани без печата, шалтера и ‘још једног папира’? :: Semberija INFO ::

 

Дигитализација сервиса јавне управе у БиХ: Долазе ли дани без печата, шалтера и ‘још једног папира’?


Босна и Херцеговина тренутно стоји на дигиталној раскрсници.

Док се Европа и регион убрзано крећу према свеобухватној дигитализацији јавних сервиса, БиХ се чини као држава заробљена у аналогној прошлости. У ери у којој дигитална трансформација није само тренд већ потреба, грађани и компаније у БиХ суочавају се с недостатком практичних дигиталних опција за кључне услуге из домена јавне управе. 

Дјелује да су до сада дигиталне иницијативе биле тек споредна ставка на политичкој агенди и питање које се поставља није само „зашто“, већ „како даље”? Почињу ли ствари да се мијењају, да ли су се стекли услови и хоће ли грађани БиХ коначно почети да хватају дигитални корак са остатком модерног свијета? 

На предстојећој NetWork конференцији, која ће се одржати од 18. до 20. октобра у Гранд Хотелу Неум, један од централних догађаја биће панел дискусија која ће настојати пружити увиде и одговоре на актуелна питања дигитализације сервиса јавне управе. Назив овог панела је „Дигитализација сервиса јавне управе у БиХ - чекају ли нас бољи дани?“, а реализира се под покровитељством AmCham-а.

Дамир Диздаревић, генерални директор компаније Логософт, с вишегодишњим искуством у ИТ сектору и ангажманом у управном одбору Америчке трговачке коморе (AmCham), преузет ће улогу модератора панела, те својом експертизом водити и обогатити дискусију.

Угледни и релевантни панелисти који ће подијелити са учесницима информације, планове и искуства су:

- Един Форто, министар комуникација и промета БиХ, који ће из позиције надлежног министарства, представити тренутно стање и визију дигитализације сервиса јавне управе у БиХ. 

- Алмир Бадњевић, директор агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) појаснит ће улогу и планове ове агенције у дигитализацији сервиса јавне управе.

- Свјетлана Перковић, с искуством у многим дигиталним трансформацијским пројектима за УИО, подијелит ће информације о тренутном статусу дигитализације сервиса у УИО и начине интеграције с другим институцијама у БиХ.

- Аида Соко, економска савјетница у Делегацији ЕУ у БиХ, која ће из перспективе Европске уније пружити увиде у подршку и смјернице за дигиталну трансформацију БиХ.

- Денис Туркановић, помоћник министра у Министарству за научнотехнолошки развој РС, који ће са учесницима подијелити информације и планове о томе шта по питању дигитализације ради министарство у којем дјелује.

Панелисти ће кроз интерактивну дискусију размотрити кључне изазове, прилике и рјешења за дигиталну трансформацију јавне управе и понудити присутнима увиде о тренутном стању, плановима за будућност и потенцијалним препрекама које се морају превладати. Хоће ли дигитална будућност Босне и Херцеговине значити крај за печате, шалтере и бескрајне папире – NetWork конференција ће се посветити тражењу кључних одговора на ова и слична питања.

За све оне који желе бити дио овог изузетног догађаја, напомена да су регуларне котизације у продаји до 9.10.2023. а за групне пријаве обезбјеђени су попусти. Све најновије информације могу се пронаћи на службеној страници конференције: www.networkkonferencija.ba те на друштвеним мрежама FacebookInstagramTwitter и LinkedIn.  


Глас Српске