ДОБРЕ ВИЈЕСТИ ЗА ОНЕ КОЈИ ЖЕЛЕ ДРЖАВЉАНСТВО ЊЕМАЧКЕ :: Semberija INFO ::

 

ДОБРЕ ВИЈЕСТИ ЗА ОНЕ КОЈИ ЖЕЛЕ ДРЖАВЉАНСТВО ЊЕМАЧКЕ


Ненси Фезер (Нанцy Фаесер), гласноговорник њемачке савезне министарице унутрашњих послова казао је да је реформа Закона о држављанству, договорена у коалиционом споразуму између СПД-а, Зелених и ФДП-а отишла корак даље.

Како је рекао, нацрт закона је скоро готов и убрзо ће бити послан осталим министарствима.

Овај закон доноси могућност да би људи који већ више година живе у овој земљи требали лакше постати њемачки држављани. Умјесто осам година, као што је случај до сада, држављанство би требало бити могуће добити већ након пет година боравка у Њемачкој.

У случају посебних интеграционих доприноса то би требало бити могуће чак и након три године, напримјер, уколико су усељеници показали посебан академски, професионални или добровољни ангажман или посебно добро владају језиком.

Дјеца странаца рођена у Њемачкој требала би аутоматски добити право на њемачко држављанство, уколико један од њихових родитеља уназад пет година посједује сталну боравишну адресу у Њемачкој. До сада је то правило важило тек након осам година.

За особе старије од 67 година, Фезер жели укинути формалне потврде о познавању њемачког језика које су до сада биле тражене. Умјесто тога, убудуће би требала бити довољна способност вербалног разумијевања. За припаднике ове старосне групе би требао отпасти и до сада тражени тест знања о друштвеном и правном поретку у Њемачкој.

Овом реформом би требало значајно бити олакшано и посједовање више држављанстава. Већ више од 15 година је за више од половине свих нових држављана одобрено посједовање више држављанстава, наводи се у нацрту закона у који је АРД имао увид.

(N1)