Купио возачку дозволу: У кафићу на граници са БиХ дао 1.200 евра :: Semberija INFO ::

 

Купио возачку дозволу: У кафићу на граници са БиХ дао 1.200 евра


- Општинско државно тужилаштво у Карловцу је подигло оптужницу против 30-годишњака из Сиска, након што га је полиција на подручју Војнића ухватила са фалсификованом возачком дозволом из БиХ за чак три категорије.

Користио ју је пуних шест мјесеци. На испитивању се бранио доста урнебесно - иако никада није положио возачки испит, мислио је да је возачка набављена легално, а не да је кривотворена.

Зауставили су га 18. новембра прошле године у 15.45 часова у мјесту Грабовац Војнићки у аутомобилу Опел Астра слатинских ознака, те је тада полицајцима дао возачку дозволу на увид. Они су одмах схватили да се ради о фалсификату.

Кривично су га пријавили тужилаштву због кривотворења документа, пише КАпортал.

Испитан пред полицијским службеником као осумњичени у обрани је навео да је у Осијек ишао "извадити возачку дозволу", али да је срео пријатеља којем је рекао да би хтио дозволу за управљање возилима А, Б и Ц категорије. Он, дакле, нема положен возачки испит нити га жели положити, али жели возачку дозволу с три категорије, А, Б, и Ц - регуларним путем.

Он га је спојио с човјеком из БиХ те су се нашли у кафићу недалеко од границе, "обавио је фотографисање те је кроз десетак дана потписао неке папире". Тог човјека с којим се нашао, каже, упитао је треба ли долазити на вожњу и треба ли пријавити привремено боравиште у БиХ, на што му је овај одговорио да не треба и да ће то ријешити кроз протокол односно да ће га он пријавити.

Након око 25 дана била је готова возачка дозвола, а за њезину израду платио је 1.200 евра. Таквом возачком дозволом, на којој су се налазили његови лични и подаци и фотографија служио се шест мјесеци, али ни у једном тренутку, наводи, није му пало на памет да је фалсификована.

Пријатељ му је само рекао како ће средити да не мора ићи полагати возачки испит, чудио се он.

Међутим , из извјештаја о провјери вјеродостојности возачке дозволе серијског броја 23116A26R произлази, утврдила је полиција, да возачка дозвола под наведеним серијским бројем не постоји као издана од стране надлежних полицијских тијела у БиХ.

"Узимајући у обзир све наведено, сматрам потврђеном основану сумњу да је окривљени својим понашањем остварио битна субјективна и објективна обиљежја кривичног дјела и то тако да је лажну исправу набавио ради уптртбе, а затим је употријебио као праву, а дјело је почињено у вези јавне исправе", закључују у тужилаштву.
Лажна возачка дозвола му је трајно одузета.
 
(Независне)