ЦЕФТА почиње примјену прелазних правила ПЕМ конвенције :: Semberija INFO ::

 

ЦЕФТА почиње примјену прелазних правила ПЕМ конвенције


Флексибилнија и модернија правила о поријеклу робе за побољшање извозне конкурентности

1. фебруар 2023 - Чланице ЦЕФТА-е почињу примјену прелазних правила о преференцијалном поријеклу робе, заједно са правилима Панеуромедитеранске (ПЕМ) конвенције. Док чекамо ревизију ПЕМ конвенције, већина уговорних страна, укључујући ЦЕФТА стране, ЕУ и ЕФТА, одлучила је да омогући компанијама да користе модернизована и поједностављена правила о поријеклу, те је почела примјену прелазних правила на билатералној основи. 

Нова правила су флексибилнија с циљем смањења административног оптерећења, а самим тим и поједностављења трговине, пружања више могућности и омогућавања компанијама да постану конкурентније на другим тржиштима.

Правила су ступила на снагу 1. фебруара 2023. године, након што су све чланице ЦЕФТА финализирале интерне процедуре.

"Примјеном ревидираних, флексибилнијих и модернијих правила, стране ће моћи повећати своју извозну конкурентност. Прелазна правила о поријеклу робе поједностављују систем, поједностављују утврђивање поријекла робе и додатно олакшавају трговину у ЦЕФТА-и и са ЕУ“, објаснио је директор ЦЕФТА Секретаријата Емир Ђикић.
ПЕМ конвенција је међународни споразум који има за циљ успостављање јединственог скупа правила о поријеклу робе. Уговорне стране ПЕМ-а почеле су 2013. године дискусију о ревизији Конвенције, како би је прилагодиле економској реалности. Будући да усвајање ревидиране конвенције није успјело 2019. године, већина уговорних страна одлучила је унапријед примијенити ревидирана правила. Тренутно ће се паралелно примјењивати два сета правила, оригинална ПЕМ правила о поријеклу и прелазна правила, а економски оператери ће моћи да бирају између примјењивих правила.

Које су предности?

Овај нови корак који ЦЕФТА предузима ка олакшавању трговине фокусира се на смањење административне бирократије и повећање обима трговине.
Нова правила предвиђају неколико поједностављења, укључујући: 
• Флексибилнија и једноставнија правила производа
• Флексибилнија правила толеранције: Повећање удјела непреференцијалних материјала у готовим производима од 10% до 15% на основу нето масе за пољопривредне производе, док је за индустријске производе (осим текстила) постављена толеранција на 15% материјала без поријекла на основу цијене франко творница финалног производа.
• ЕУР.1 или декларација о поријеклу ће важити као јединствена врста доказа о поријеклу и њен рок важења је продужен са четири на 10 мјесеци.
• Предвиђене су и опције договора о примјени система регистрованих извозника и договора о кориштењу доказа о поријеклу који се издаје и/или доставља електронским путем.

Могућности поврата царине и пуне кумулације као предности прелазних правила у ЦЕФТА-и се имплементирају од 2019. године.