Купио хотел на Јадрану да би му радници могли бесплатно љетовати :: Semberija INFO ::

 

Купио хотел на Јадрану да би му радници могли бесплатно љетовати


Тамо гдје масив Велебита урања у море, у ували између његових камених прстију, смјестио се Јабланац. Мјесто с 50-ак душа, без школе и трговине, али с црквом, поштом и хотелом каквог нема нигдје на Јадрану. У њему гости, вјеровали или не, бораве потпуно бесплатно.

Власник Дарко Матт Сертић одлучио је тако и прије него што га је купио. Годинама је тражио објекат у који би радници из његове три сисачке компаније могли доћи на љетовање, а да не морају платити ни цента.

"Радим то из чисте себичности. Ако желите добру и просперитетну компанију са сретним запосленицима, морате им омогућити неке основне ствари – плаћене путне трошкове, топли оброк, али и лијеп годишњи одмор. Морате им помоћи с оним што им мало јаче задире у породични буџет. Тако ћете их задржати. Уз то ћете привући нове, паметније људе од вас. Тад се можете мало повући са стране и рећи – супер, мање обавеза за мене", разлаже своју пословну филозофију 66-годишњи Сертић.

Хотел Аблана с 26 соба купио је прије двије године. Изграђен је у другој половини 90-их и радио је све до 2010, када је остављен на милост и немилост вандалима и времену.

Претворио се у ругло мјеста, хотел духова, придруживши се низу напуштених туристичких објеката на нашој обали који пропадају у тишини.

Америчку предузетничку мудрост научио је у задњих 40 година живота и рада преко Баре. Још као младић Сертић се из родног Сиска средином 80-их преселио у САД.

Запослио се у Силицијској долини те 1994. основао компанију Апплиед Церамицс. Главни бизнис му је производња компоненти за индустрију чипова, а клијенти су му највећи свјетски произвођачи, попут Интела, Самсунга, Пхилипса и тајванског ТСМЦ-а.

Независне (Тпортал.хр)