Ђукановић расписао ванредне парламентарне изборе за 11. јун :: Semberija INFO ::

 

Ђукановић расписао ванредне парламентарне изборе за 11. јун


ПОДГОРИЦА- Црногорски предсједник и претендент на још један предсједнички мандат Мило Ђукановић расписао је данас пријевреме парламентарне изборе за 11. јун.

Ђукановић, који је јуче донио указ о распуштању Скупштине Црне Горе, изјавио је на конференцији за новинаре да су сви свјесни дубоке политичке и институционалне кризе, коју је, како је рекао, произвела неодговорна већина.

-Истрајно сам се држао Устава, да не допринесем томе. Двадесетог августа прошле године влади је изгласано неповјерење. Од тада је текао рок, да се до 19. септембра предложи мандатар. За то се нису стекли услови. Неки се нису одазвали на консултације, нити доставили потписе којима би подржали кандидата - рекао је Ђукановић. Казао је да је убијеђн да је најбоље било скраћење мандата и расписивање избора.

-Умјесто тога, промјењива већина прибјегла је неуставном дјеловању и донијела измјене Закона о предсједнику. Вратио сам га на поновно одлучивање. Упркос упозорењима, контроверзни закон је усвојен. Указом сам прогласио закон који је ступио на снагу и производи правна дејства - навео је црногорски предсједник, који је и кандидат ДПС- за још један предсједнички мандат на изборима у недјељу, 19. марта.

Он тврди да су се, након неуспјелог покушаја да лидер Демоса Миодраг Лекић формира владу, стекли услови да у складу са Уставом донесе указ о распуштању парламента.

-Примјењујући члан 92 став 5, донио сам одлуку о расписивању избора за 11. јун - рекао је Ђукановић новинарима у Вили Горица.


Танјуг / Глас Српске