Вучић: Потписивање споразума било би прихватање независности самопроглашеног Косова :: Semberija INFO ::

 

Вучић: Потписивање споразума било би прихватање независности самопроглашеног Косова


Фото - Танјуг

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да јуче у Охриду није желио да потпише спозум са привременим приштинским институцијама, јер би из тог споразума потекла формално-правна обавеза Србији да се сагласи са косовском независношћу.


На конференцији за новинаре у Палати Србија, послије јучерашњих разговора са високим представником ЕУ Жозепом Борељом, спецјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем у Охриду, Вучић је објаснио да чланови 3 и 7 Бечке конвенције кажу да није потребна писана сагласност на одређени споразум, већ да је довољна и усмена сагласност председника државе да би неки споразум био прихваћен у међународном праву, те да је зато пазио да не каже ништа што би се могло протумачити као да је прихватио споразум.

- Избегавао сам чак да изговорим и глаголске именице, а увек сам говорио “Да, ми прихватамо концепт, радићемо на имплементацији и увек смо више спремни да урадимо него неко у Приштини који је спреман да потпише, зато што би одатле протекла формално-правна обавеза Србији да се сагласи са косовском независношћу - поручио је Вучић.

Кад је ријеч о несталим особама, Вучић је истакао да је нормално да сви желе да се ријеши тај проблем, јер је то цивилизацијско достигнуће и да сви мисле како је то без обавеза.

- На жалост, Приштина је то користила као метод притиска на Србију из којег би се произвеле материјално-правне последице за ратну одштету коју би Србија требало да плати Приштини - истакао је Вучић.

Он је показао декларацију која је била спремна за потпис али никада није потписана, “захваљујући накнадним захтевима Приштине.

- Све смо прихватили сем једног, јер немамо проблем са тим. Проблем је настао што смо могли да прихватимо термин присилно нестали, а не можемо присилни нестанак јер је то део посебне међународне конвенције о заштити свих лица и из тога би следила директна одговорност Србије за рат на Косову и плаћање ратне одштете. Иза свега стоји неки трик, чак и када мислите да разговарате о ситним стварима - истакао је предсједник Србије.

Он је нагласио да Србија жели нормализацију односа и да је зато направљена идеја Отвореног Балкана.

- Треба да развијамо поверење а не да се људи плаше једни других  - поручио је Вучић.

Додао је да пред Србијом и Приштином огроман посао, да је утврђена листа од 3.272 нестала лица и тек ће се разговарати о томе.


​Глас Српске