Преминула легенда југословенског фудбала :: Semberija INFO ::

 

Преминула легенда југословенског фудбала


 

Тужне вијести долазе нам из Хрватске. Бивши фудбалер, тренер и функционер Хајдука из Сплита Петар Надовеза преминуо је јутрос.
 
Надовеза, који је био југословенски репрезентативац и два пута најбољи стријелац тадашње лиге, преминуо је у 81. години након тешке болести, потврдио је хрватски клуб.
 
Сплитски Пеле, како су га звали, дошао је у Хајдук далеке 1963. године из Шибеника, где је и рођен. За 10 година на Пољуду освојио је титулу првака Југославије (1971) и два национална купа (1967, 1971), док је два пута био први стријелац првенства Југославије (1966 - 21 гол, 1971 - 20).
 
Играчку каријеру је завршио у белгијском Локерену, да би се прихватио тренерског посла. Почео је у Хајдуку, прво од млађих селекција, да би водио и први тим и водио до освајања Купа Југославије побједом над Црвеном звездом у финалу (2:1, 0:0) и полуфинала УЕФА купа, а потом је радио у Шибенику, љубљанској Олимпији, репрезентацији Габона, Тунису, Јапану...
 
Освојио је и Куп Хрватске са Хајдуком (2000), исто као и са Олимпијом у Словенији (1996), а водио је и Биле у сезони када су постали шампиони државе (2001), исто као и три године касније. Радио је у Хајдуковој омладинској школи.
 
За репрезентацију Југославије је одиграо је само једну утакмицу, против Албаније у Тирани 1967. године.
 
 
Глас Српске