Ко се из Српске представио на сајму наоружања у Београду :: Semberija INFO ::

 

Ко се из Српске представио на сајму наоружања у Београду


Фото - Танјуг

На Међународном сајму наоружања и војне опреме "Партнер 2023" у Београду својим производима и новитетима представиле су се и компаније из Републике Српске Ваздухопловни завод "Орао" из Бијељине, "Технички ремонт Братунац" (ТРБ) и "Космос" из Бањалуке.

Већински власник ТРБ-а Славен Ристић рекао је да је ова компанија представила лако борбено возило "вихор" први пут од када је показан прототип, а које сада улази у серијску производњу.

Ристић је навео да је овдје заступљено и возило "деспот", нова генерација пиштоља "РС 9 вампир" и све оно што је ТРБ до сада радио, те да очекује изузетну посјећеност овог штанда на сајму.

"Мислим да се нећемо обрукати, имамо шта да покажемо, потрудићемо се да представимо Републику Српску и њену намјенску индустрију у најбољем свјетлу", истакао је Ристић, преноси Срна.

Он је навео да су на штанду два модела возила "вихор", један са аутоматским минобацачем од 82 милиметра са софтвером за калкулацију путање, а други модел са даљинском борбеном управљивом станицом 12,7 милиметара, што је посљедње слово технологије.

"Запажени смо овдје и трудимо се да пратимо све свјетске трендове и да у области намјенске индустрије из године у годину унапређујем све своје производе", рекао је Ристић.

Извршни директор за технолошко правне послове компаније "Космос" Синиша Врањеш навео је да су представили могућности у области ремонта који тренутно раде за Војску Србије, а то су осматрачки радари, као и експонати из области сопствене производње резервних дијелова за системе као што су "куб" и "нева", "печора".

"Сарадња са Војском Србије је одлична већ шест-седам година у области ремонта система 'куб'", рекао је Врањеш.

Вршилац дужности извршног директора за економске послове у Ваздухопловном заводу "Орао" Младен Лемез рекао је да је ова компанија, као и претходних година, редован учесник овог сајма наоружања, те да је пословање са Србијом од стратешког значаја за "Орао", јер је Србије њихов главни купац.

"Изузетно нам је зато стало да се добро представимо на овом сајму", рекао је Лемез.

Он је навео да су ове године представили пресјек мотора "вајпер", што је један од мотора из ремонтне бранше "Орла", који ова компаније може да производи и ремонтује.

Лемез је додао је да је ове године карактеристично у односу на лани да су се потрудили да покажу пресјек мотора како би заинтересовани пословни сарадници и посјетиоци имали прилику да виде како изгледа његова унутрашњост.

"Изутетно смо задовољни сарадњом са Србијом, за прошлу годину потписали смо Министарством одбране Србије уговор и завршили генерални ремонт шест турбо млазних мотора. Тај уговор је заврен у августу и до крај године очекујемо потписивање уговора и за наредну годину", рекоа је Лемез.

Он је додао да "Орао" обично ремонтује од шест до 12 мотора годишње.

У Београду је данас отворен Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2023", највећи је и најзначајнији у региону, на којем ће се представити 154 домаћа и инострана произвођача, међу којима и из Републике Српске. 


Независне новине