ВУЧИЋ ПОРУЧУЈЕ: УМЕЋЕМО САМИ ДА ЧУВАМО СВОЈЕ НЕБО, ЗЕМЉУ И ЉУДЕ! :: Semberija INFO ::

 

ВУЧИЋ ПОРУЧУЈЕ: УМЕЋЕМО САМИ ДА ЧУВАМО СВОЈЕ НЕБО, ЗЕМЉУ И ЉУДЕ!


IZVOR: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ
Председник Србије Александар Вучић изјавио је после приказа способности Војске Србије у Батајници да ће Србија наставити да штити своје слободарске традиције и да умети "сама да чува своје небо, земљу и људе".

Оцењујући приказ оценом врло добро, Вучић је припадницима ВС изразио захвалност "за све што чине за Србију" а посебно захвалност изразио је ветеранима који се како је рекао, "пре 20 година бранили Србију" од НАТО агресије.
 
"Хвала вам за све што сте учинили за нашу отаџбину. Увек ћемо штитити наше слободарске вредности и традиције, умећемо сами да очувамо своје небо, своју земљу, своје људе. Живела слободна, независна Србија", рекао је Вучић после приказа способности ВС, коме је на Аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници присуствовао и премијер Русије Дмитриј Медведев.

У приказу под називом "Слобода 2019" учествовало је више од 2.400 припадника Војске Србије, 100 борбених и неборбених возила и система и око 25 ваздухоплова.
 
На батајничком аеродрому је наступило 13 пешадијских подешалона, међу којима подешелони кадета Војне академије, војника на добровољном служењу војног рока и војних ветерана док су у саставу моторизованог ешелона наступила модернизована оклопно-извиђачка возила БРДМ-2МС из донације Русије, борбена возила "Лазар 3", самоходне топ-хаубице "Нора" и војно-полицијска борбена возила.

У летачком делу програма учествовали су авиони "Миг-29", "Орао" и "Супер галеб", хеликоптери "Ми-8" и "Ми-17", "Х-145 М", "Гама и "Газела" као и Ми-35 из састава руских оружаних снага.
 
Представљена су и средства из развоја Одбрамбене индустрије Србије "милош", "Огањ модуларни", "Огањ дигитални", артиљеријски системи "шумадија", "ПАСАРС", беспилотне летелице и друга средства.
 
Приказане су и способности дела специјалних и јединица Копнене војске наоружаних и опремљених најсавременијим наоружањем и опремом по концепту "1500+" и донираним средствима из Русије.

(мондо.рс)