НАВРШИЛО СЕ 28 ГОДИНА ОД БРУТАЛНОГ УБИСТВА СРПСКЕ ПОРОДИЦЕ ЗЕЦ ИЗ ЗАГРЕБА :: Semberija INFO ::

 

НАВРШИЛО СЕ 28 ГОДИНА ОД БРУТАЛНОГ УБИСТВА СРПСКЕ ПОРОДИЦЕ ЗЕЦ ИЗ ЗАГРЕБА


Српска породица Зец из Загреба ликвидирана је на данашњи дан прије 28 година од руке припадника резревне полиције, којима је командовао Томислав Мерчеп.

Они су тог 7. децембра 1991. године убили Михајла Зеца (38), његову супругу Марију (36) и њихову дванаестогодишњу кћерку Александру.

Преживјели су Гордана и Душан Зец, који су се сакрили у кући и тако промакли убицама њихових родитеља и сестре.

Наоружане особу упале су 7. децембра 1991. године увече у кућу успјешног загребачког месара Михајла Зеца на загребачкој Трешњевци. Ту су дошли да би били приведени због наводних Михајлових веза са крајишким Србима.
Приликом хапшења Михајло је убијен јер је, наводно, покушао да побјегне убицама, које су потом његову жену и кћерку одвели до планинарског склоништа дома “Адолфовац” на Сљемену и тамо их убили.

Након што су ликвидирали мајку и кћерку, њихова тијела су прекрили смећем. Неколико дана послије бруталног убиства, тијела је пронашао Маријин брат Златко Месић, који је сам био припадник МУП-а Хрватске.

Убрзо потом ухапшени су припадници Мерчепове јединице – Муниб Суљић, Игор Микола, Синиша Римац, Небојша Ходак и Снежана Живановић – од којих су неки пред истражним судијом признали убиства, подсјећа хрватски портал Индеx.

Али, на суђењу је утврђено да пред истражним судијом нису имали адвоката, што су према закону за толико тешко дјело морали имати, па су њихови ранији искази избачени, а они ослобођени.

Правосуђе није процесуирало починиоце злочина, а исплата једнократне новчане помоћи Душану и Гордани Зец 30. априла 2004. остала је једини чин подршке преживјелима с хрватске стране.

Тада је хрватска Влада, под притиском међународне заједнице, донијела одлуку да дјеци убијених Михајла и Марије Зец додијели износ од 200.000 евра, као помоћ за подмирење дотадашњих трошкова живота, јер су као малољетници остали без родитеља и без икаквих средстава за живот.

Александра, Марија и Михајло сахрањени су у Горњој Драготињи код Приједора, родном мјесту Михајла Зеца.
Хрватски портал Индеx наводи како ратни злочинац Томислав Мерчеп, чија је јединица починила стравично убиство дванаестогодишње дјевојчице и њене породице, вријеме проводи у бањи.

Овај хрватски медиј подсјећа на своје откриће из септембра прошле године да Мерчеп, који је правоснажно осуђен на седам година затвора због убиства 43 цивила, умјесто у затвору казну издржава у “Крапинским топлицама”.
То му је омогућило министарство задужено за ратне ветеране на челу с министром Томом Медведом, али и Министарство правосуђа.

Касније су објављене и фотографије Мерчепа у бањи на којима се види да тамо вријеме проводи као било који други слободан човјек, те да нема чак ни пратњу правосудне полиције.

Портал даље подсјећа да је Мерчеп 2015. године био и уважен гост на инаугурацији хрватског предсједника Колинде Грабар-Китаровић.

Загребачки Жупанијски суд непраснажно је осудио Мерчепа на пет и по година затвора, јер као командант јединице познате као “Мерчеповци” није спријечио злочине над српским цивилима.

Потом је Врховни суд, почетком 2017. године, правоснажно Мерчепу повећао казну за ратне злочине на седам година затвора.

Хрватска радио-телевизија (ХРТ) је прије три године у емисији “ТВ календар” тврдила да је случај Александре Зец “медијски пренадуван”.

– Због површности хрватског правосуђа трагедија породице Зец нанијела је велику штету Хрватској. Тај трагични случај медијски је предимензиониран до те мјере да је у сјенци остао податак да је, осим Александре Зец, више од 400 дјеце погинуло током агресије, а за шта никад нитко није одговарао – речено је у ТВ календару прошле године.
ХРТ се извинио због те срамотне изјаве, али баш као ни за убиство породице Зец, ни за ту изјаву нико није сносио било какве санкције осим изречених опомена “свима који су учествовали у производно-уредничком ланцу” – напоменуо је Индеx.

(срна)