ПАНИКА У КОМШИЛУКУ ЗБОГ ОПАСНОГ ВИРУСА: РАДНИЦИ С ПЕЉЕШКОГ МОСТА НА ОДМОРУ У КИНИ :: Semberija INFO ::

 

ПАНИКА У КОМШИЛУКУ ЗБОГ ОПАСНОГ ВИРУСА: РАДНИЦИ С ПЕЉЕШКОГ МОСТА НА ОДМОРУ У КИНИ


Foto: Avaz/RAS Srbija
Након што се коронавирус брзином свјетлости почео ширити по цијелом свијету, многе земље почеле су страховати од тзв. кинеске упале плућа.

Тај страх није заобишао ни земље Балкана, посебно сусједну Хрватску, која гради Пељешки мост.
Не би ту ништа спорно било да мост не гради кинеска компанија “Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион” (ЦРБЦ).
 
Радници су, наравно, Кинези, а већина њих тренутно је на годишњем одмору.

Портпарол огранка ове кинеске фирме  Маријо Тевшић изјавио је за хрватске медије да на мосту раде радници из свих покрајина Кине те да су сада многи на годишњем одмору због прославе Нове године. Нада се, како каже, да се о њихову здрављу брине и провјерава га држава у којој раде.

Иначе, епидемиолози истичу да је важно избјегавање блиског контакта с особама које имају акутну респираторну инфекцију; често прање руку, посебно након директног контакта с болесним људима или њиховом околином; избјегавање блиског контакта са живим или угинулим животињама.

Путници који имају симптоме акутне респираторне инфекције требају приликом кашљања и кихања прекривати нос и уста једнократним марамицама те прати руке, а путници који унутар 14 дана по повратку из Вухана развију повишену тјелесну температуру требају се јавити свом доктору и дати до знања да су били у Вухану, поручују стручњаци.

(Аваз)