Конституисан нови сазив Собрања Сјеверне Македоније :: Semberija INFO ::

 

Конституисан нови сазив Собрања Сјеверне Македоније


У Скопљу је у уторак, 4. августа конституисан 10. сазив парламента Сјеверне Македоније (Собрања) верификовањем мандата новим посланицимаи.  

Собрање је формирано посљедњег дана законског рока. Предсједник није изабран јер још није формирана владајућа већина, а до њеног састављања ће предсједавати досадашњи предсједник Талат Џафери.

Из владајућег Социјалдемократског савеза Сјеверне Македоније (СДСМ), странке која је побиједила на ванредним парментарним изборима, најавили су да  4. августа почињу преговоре за формирање нове коалиционе владе.

Конститутивна сједница, 10. по реду, парламента Сјеверне Македоније је због посебних мјера и протокола за Ковид-19 одржана у великој свечаној сали “под куполом”, умјесто у пленарној дворани. Свима који су ушли у зграду на улазу је измјерена температура, а био је ограничен и број медија који су могли да прате сједницу. 

На ванредним изборима 15. Јула учествовало је 15 листа коалиција и странака, а највише мандата у парламенту са 120 мјеста добила је владајућа СДСМ – 46.

Слиједе највећа опозициона партија ВМРО ДПМНЕ са 44 и највећа албанска партија Демократска унија за интеграције (ДУИ) са 15 посланика.

Коалиција Алијанса за Албанце – Алтернатива има 12 посланика у новом сазиву Собрања, партија “Љевица” два, а Демократска партија Албанаца једног посланика.

Након конституисања парламента, предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски је дужан да у року од десет дана да мандат за састављање владе кандидату странке која осигура већину, а тај кандидат има 20 дана да поднесе приједлог и састав свог кабинета. 

Семберија инфо