Срамна Куртијева оптужба на рачун Републике Српске :: Semberija INFO ::

 

Срамна Куртијева оптужба на рачун Републике Српске


У својој политичкој немоћи Аљбин Курти тражи алиби за неиспуњавање међународних обавеза. Често га налази у Републици Српској, што је и синоћ показао гостујући на једној сарајевској телевизији. Поред Републике Српске, отровне стријеле усмјерио је и према Српској православној цркви, Београду и Москви. Курти плаши свијет Републиком Српском, а такве изјаве су опасност за регион - одговор је званичне Бањалуке.

Да је Република Српска утемељена на лажи, само је једна од увреда, за коју је Аљбин Курти искористио медијски простор, а није се либио ни да је оптужи чак за геноцид. Републику Српску назива и оружјем Београда, против цјеловитости БиХ.

- Косово неће дозволити Републику Српску унутар Косова и ми знамо заправо веома добро да то је што Србија жели. Али ми имамо горко искуство из Босне и Херцеговине и веома смо пажљиви да недопуштамо да Србија не копира тај модел и на Косову - рекао je Курти гостујући на Н1 ТВ.

Управо је таква тврдња, Куртију алиби што Приштина није испунила обавезу из Бриселског споразума да формира Заједницу српских општина, а што опет нема никакве везе с Републиком Српском, упозорава њен предсједник Милорад Додик. Подсјетио је да БиХ, због става Републкике Српске, неће признати самопроглашено Косово. Каже да ће Српска увијек бити уз Србију којој покушавају да отму дио територије.

- Он има велике проблеме да докаже свој легитимитет он је још увијек привремен, нституцијом су нелегални, медђнародно нису признати. Он је један обичан фолирант. Ово је дио међународног права. Република Српска је дио међународног права на највишем могућем нивоу у Уједињеним нацијама, потврђено је кроз Устав и кроз Дејтонски мировни споразум - каже Милорад Додик предсједник Републике Српске.

А уставност Републике Српске, 9. јануар и Дејтонски споразум, којим је Српска добила међународно признање, највише и сметају Куртију. Изгледа је Курти заборавио да Србија није једина потписница Мировног споразузма и да је на њему и потпис његовог највећег савезника - Америке.

- Од повампиреног усташког фашизма и исламског фундаментализма . Борећи се за слободу и равноправност ми смо водили одбрамбени рат. А на Косову и Метохији који су и даље дио Србије, злочинци УЧК потпомогнути НАТО фашистима под фирмом ослободилачког рата убијајући недужне српске цивиле и рушећи српске православне храмове, ослобађали су Србију, гле парадокса, од сопственог народа и злочинима присвојили територију која им по Уставу Србије не припада - истакао је Драган Калинић бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Са политичирама попут Куртија - Западни Балкан остаће буре барута, упозорава Калинић.

- Све док се коначно не схвати на геополитичком плану да оно што је дозвољено тзв. Косово, мора да буде дозвољено и Републици Српској која није такозвана, него међународно призната - додао је Калинић.

А да је поређење међународно признате Републике Српске и Космета, врхунац Куртијевог лицемјерја, сматра и бивши предсједник Коорданиционог тијела за Косово и Метохију, Небојша Човић.

- Једино исправно и истинито што је Курти рекао јесте да је једини успјех НАТО-а од 1945. године, агресија на Србију и отимање једног дијела српске територије, који је до 2008. године био под контролом међународне заједнице - каже Човић.

Подсјетио је да је Космет од 2008. године окупирани дио територије Србије, а да из Куртијеве приче провејава стратегија - непрекидно насиље ради етничког чишћења.

(РТРС)