Каријера мајкама мотив за прекид породиљског :: Semberija INFO ::

 

Каријера мајкама мотив за прекид породиљског


БАЊАЛУКА - Бригу о бебама у првој години живота све чешће преузимају тате, а већи приходи и напредовање у каријери према ријечима упућених главни су мотив мајкама за прекид породиљског одсуства и повратак на посао.

Према подацима Фонда за дјечију заштиту РС током 2022. године издата су 4.542 рјешења за породиљско одсуство од чега се на очеве односило 40 захтјева, што је процентуално 0,88 одсто. Годину раније породиљско одсуство користило је 29 мушкараца од укупно 4.228 издатих рјешења којима се одобрава то право, што је у процентима 0,69 одсто.
Прије више од деценију очеви на породиљском били су права ријеткост. Тако је на примјер 2010. године то право користило свега шест очева, а 2014. године њих 11.

Власница школе за труднице “Радосница” Влатка Бојанић која будуће родитеље већ деценијама спрема за ту улогу, каже за “Глас” да се из године у годину повећава број очева који су спремни да брину о бебама.
- Сваки мјесец уписујемо 100 трудница са којима предавања слуша и већина будућих тата. Ствари су се драстично промијениле уназад само пет до десет година, тате су освијестиле своју улогу родитеља и сада пружају већу подршку и помоћ мајкама. Мужеви данас најчешће посежу за годишњим одморима и слободним данима у раном периоду када беба тек стигне кући да би помогли супругама током бабина, за разлику од раније када су то радиле баке - каже Бојанићева и додаје да све већи број очева присуствује и породу, што је доказ освијештености мушкараца и добре едукације.

Говорећи о мотивима мајки за ранији повратак на посао, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић наводи да су они различити почевши од напредовања у каријери, засићености кућним обавезама, али највише због већих прихода које могу остварити радом.
- Мушкарци користе право на породиљско углавном када имају нижа примања од супруге. Мајке које су на вишим позицијама попут менаџерских и руководећих враћају се на посао прије истека предвиђеног рока, јер поред уговорених плата радом остварују додатне бонусе и бенефите. На тај корак се одлучују да не би угрозиле каријеру и свој минули рад. Плус што радне обавезе жена које су на примјер директори компанија не трпе одсуство од годину дана - рекао је Рачић за “Глас”.

Директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић сматра да је похвално што све више мушкараца користи ову законску могућност.
- Период од 12 мјесеци одсуства са посла је озбиљно вријеме у којем се губи контакт са радним окружењем, обавезама, каријерним напредовањем тако да је разумљиво да се дио мајки одлучује да користи мањи број мјесеци. Таква рјешења су била пракса и у претходној држави у којој смо живјели. Добро је што имамо ту законску могућност - казао је Аћић за “Глас”.

Закон

Законом о раду у РС прописано је да отац и мајка породиљско одсуство могу користити равноправно, с тим да је обавезно да прва два мјесеца са бебом проведе мајка. Отац након прва два мјесеца може наставити да води бригу о дјетету до истека предвиђеног законског рока од 12 мјесеци за прво и другорођено дијете, односно 18 мјесеци за близанце, треће и свако наредно дијете.


Глас Српске