Дан отворених врата у Центру високог образовања у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Дан отворених врата у Центру високог образовања у Бијељини


Неколико стотина ученика завршних разреда средњих школа из Бијељине, Угљевика, Лопара, Братунца, Шековића, Зворника, Власенице, Брчког и Милића данас је присуствовало “Дану отворених врата” у Центру за високо образовање у Бијељини гдје су имали прилику да се упознају са студијским програмима рада петнаест факултета и двије академије које егзистирају у склопу Универзитета Источно Сарајево.

Марко Гутаљ, проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета на Универзитету Источно Сарајево каже да је ово још једна у низу промотивних акција Универзитета Источно Сарајево.



“Прије неколико дана имали смо промотивну акцију у Добоју. Остало нам је још да овакве промоције организујемо на Палама и у Требињу. Наш циљ је да представимо квалитетно образовање које нудимо будућим студентима. На нашим факултетима и академијама имамо око 110 студијских програма. Универзитет Источно Сарајево је први акредитовани универзитет у БиХ и има међународно признате дипломе. Нудимо безброј погодности током студирања, као што је бесплатно школовање, услован смјештај у студентским домовима, квалитетан и разноврсан студентски живот, међународне размјене студената по Европи, Русији и Кини. Има пуно разлога да се студенти одлуче за студирање на нашим факултетима. У промотивном материјалу средњошколци могу пронаћи све информације везане за пријемни испит. Према постојећем плану уписа, одобрене су квоте за 1.300 студената на првом циклусу, тако да сви заинтересовани студенти имају шансу да се упишу на наше факултете”, истакао је Марко Гутаљ.



 Далибор Стевић, декан Педагошком факултету у Бијељини, домаћин ове промотивне акције, изјавио  је да Педагошки факултет од ове године организује и неколико кратких студијских програма.
 “Интензивно радимо на упознавању студената са ГИС-ом (Географски информациони системи), радимо на НТЦ учењу и годишњој специјализацији која од октобра треба да отпочне на Педагошком факултету, имамо шест програма цјеложивотног учења. То су неке новине  у нашем раду. Овдје је присутно више од петсто средњошколаца који ће добити неопходне информације о својим будућим изабраним факултетима за студирање”, изјавио је професор Стевић.  

Тамара Станишић, ученица Средње школе “Михајло Петровић Алас” из Угљевика каже да  жели уписати психологију, те да су овакве промоције факултета од велике помоћи ученицима који треба да се опредијеле за свој будући позив.



Ученица четвртог разреда Техничке школе “Михајло Пупин” из Бијељине Анђела Михановић  каже да је свака информација ученицима завршних разреда добро дошла, јер се пред њих поставља тежак задатак избора будућег занимања.
 “Моја одлука је да упишем правни факултет, али, имам још времена да добро размислим о свему”.
Драгана Трифковић, ученица трећег разреда Медицинске школе из Шековића каже да је одлучила да упише Медицински факултет у Фочи, а “Дан отворених врата” помаже да добије додатне информације о студирању на том факултету.


Семберија Инфо - Љ. Љубојевић