Квадрат стана у Бањалуци за годину поскупио за 1.143 КМ :: Semberija INFO ::

 

Квадрат стана у Бањалуци за годину поскупио за 1.143 КМ


- За само годину дана завршени и продати нови станови у Бањалуци су по квадрату поскупјели за чак 1.143 марке.

Скок цијена, осим у граду на Врбасу, забиљежен је и у Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву и Требињу.

У Републичком заводу за статистику су за "Независне новине" потврдили да је у Бањалуци у четвртом кварталу 2021. године просјечна цијена завршених и продатих нових станова по квадратном метру износила 2.477 КМ, а у посљедњем тромјесечју 2022. коштали су у просјеку 3.620 КМ.

У истом периоду у Добоју је по квадрату цијена скочила са 1.737 на 1.962, а у Бијељини са 1.767 на 1.952 КМ.

Како нам је потврђено из Републичког завода за статистику, раст је забиљежен и у Источном Сарајеву, гдје је цијена са 1.632 отишла на 2.008, те у Требињу са 1.905 на 2.492.

Требињски градоначелник Мирко Ћурић каже да цијене некретнина у граду на Требишњици иду значајно чак и изнад оних које су израчунали статистичари. У центру града, како истиче, цијене прелазе 4.500 КМ по квадрату.

"Оно што је занимљиво јесте да се прво продају станови на атрактивним локацијама и са великим износима.

Занимљиво је и то што прије него што се крене у радове, односно док се тек темељи граде, добију се потребне дозволе и скоро па све до једног стана је продат. Ви сада да дођете у Требиње да купите стан који је завршен - не можете га наћи без обзира на то да ли имате новац или не. Сви су продати минимум годину дана унапријед", каже Ћурић за "Независне новине".

Градоначелник Требиња додаје да се труде и покушавају изнаћи рјешење да Требињци купе јефтиније станове, али ако се људи баве продајом те имају купца за 3.000, 4.000 или 5.000, чињеница је да ће по тој цијени продавати док траје.

Статистичка рачуница показује да су знатно поскупјели станови и у Бијељини, а Јован Василић, предсједник бијељинског Удружења потрошача "Звоно", истиче да су такве информације и до њега стигле.

"Ипак, у Бијељини се гради као да не знам колико ће народа доћи, иако, колико видим, свијет одлази. Људи купују станове, улаже онај ко има пара. Највећим дијелом станове купују они који раде вани, како им новац не би појела инфлација. Има и ових који покушавају ријешити свој стамбени проблем, али је то веома тешко, камате за кредите су високе. Колико видим, станове најчешће купују они који већ имају новца, а основни мотив је да се тај новац не обезвриједи", истиче Василић за "Независне новине".

Миле Петровић, секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала у Привредној комори Републике Српске, каже да актуелна ситуација доводи до закључка да је врло тешко правити дугорочна предвиђања у овој области.

Према његовим ријечима, оно што можемо рећи када се ради о броју актуелних градилишта, броју издатих грађевинских дозвола те тренутној потражњи станова јесте да и ова година сигурно обећава јаку грађевинску сезону.

"Што се саме цијене тиче, њу диктирају одређени улазни параметри као што су цијена локације, затим пројектовања, извођења, цијена радне снаге, те грађевинског материјала и уколико дође до смањења било ког од ових параметара ми можемо очекивати да у тој мјери може доћи до смањења цијене квадрата стана. У овом случају имамо једино значајно појефтињење грађевинског челика, али су остали материјали на истом нивоу или су поскупјели ако поредимо ситуацију са претходном годином", истиче Петровић за "Независне новине".

Из Републичког завода за статистику истичу да су локација зграде и квалитет градње два основна фактора која утичу на просјечну цијену у свим градовима.
 
(Независне)