Почео Самит енергетике у Требињу: Стабилност Српске на првом мјесту :: Semberija INFO ::

 

Почео Самит енергетике у Требињу: Стабилност Српске на првом мјесту


ТРЕБИЊЕ - Живот без енергетике је незамислив, а данас је тај сектор у жижи интересовања Републике Српске која на овом пољу уско сарађује са регионом и Европом.


Поручено је то из Требиња гдје је почео четврти по реду Самит енергетике који се ове године одржава под слоганом “Енергетска стабилност западног Балкана”.

Генерални директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић нагласио је важност инвестиција и коришћење обновљивих извора енергије, док је директорка “Електромреже Србије” Јелена Матејић истакла да су овакви скупови изузетно значајни.

- Морамо ефикасно управљати системима и тржиштем. Само као регион можемо бити бољи. Пред нам је велики посао, али имамо знања да из свега изађемо још јачи - рекла је Матејићева.

Министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић је нагласио да Српска има закључене бројне уговоре у области обновљивих извора енергије, а на помолу су и нови.

- Вриједност инвестиција је око 2,4 милијарде марака - рекао је Ђокић и додао да је потребна још боља регионална повезаност.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац је поручио да су Српска и Требиње четврти пут за редом енергетски центар.

- Српска је препознала енергетику као стратешки сектор, с фокусом на обновљиве изворе енергије. Завршићемо и пројекте које нам сада други коче као што су ХЕ “Бук Бијела” и источна гасна интерконекција. Енергетска стабилност је наш циљ - рекао је Кошарац и додао да су ентитети надлежни за енергетику.

Премијер Српске Радован Вишковић је нагласио да је домаће законодавство у знатној мјери усклађено са европским директивама.

- Ово не може бити локална тема тако да је регионално повезивање кључно. Српска има енергију из обновљивих извора - рекао је Вишковић и додао да треба радити више на систему преноса енергије.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је истакао да је самит допринио разумјевању тренутака, додавши да је Српска велики регионални извозник струје.

- Донијели смо одлуку да правимо конгресни центар посвећен енергетици - рекао је Додик и додао да се Српска одговорно односи према ресурсима.

Организатори СЕТ-а су МХ “Електропривреда Републике Српске”, град Требиње и СЕТ доо “ Требиње”, а под покровитељством Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Владе Српске.


Глас Српске