Сваки педаљ Српске крије туристичку атракцију :: Semberija INFO ::

 

Сваки педаљ Српске крије туристичку атракцију


Српска је богата туристичким потенцијалима, а често она подручја са којима се природа поиграла остају испод радара, јер најпосјећенија мјеста Бањалука, Требиње, Бања Врућица и Јахорина имају примат. Ипак, готово сваки други педаљ Српске крије оно што вриједи посјетити, а да можда тога нисмо ни свјесни.

 

Мирис бакине кухиње, поглед на Јадранско море са врха Орјена те рафтинг брзацима у нетакнутој природи имамо надохват руке. Руководилац сектора за промоцију туризма у Туристичкој организацији Републике Српске Марко Радић казао је за “Глас Српске” да су људи до сада највише посјећивали Бањалуку, Требиње, Источно Сарајево и Бању Врућицу, али да поред тога имамо у сваком парчету земље занимљиво мјесто које вриједи обићи.

Како каже Радић, гдје год да се задесимо имамо шта да посјетимо и уживамо, а локалне туристичке организације морају пуно да раде да би туристима приближиле потенцијале којима располажу.

- Предио богат природним културно-историјским насљеђем је дио од Бањалуке, преко Мркоњић Града, па до Шипова и Рибника. Ту је велики потенцијал, понуда може бити поправљена, а базира се на микролокацијама. У Рибнику имамо већ развијен флај фишинг, у Шипову Јањске отоке, у Мркоњић Граду језеро Балкана. Комплетан потез је богат и тај круг од Крупе на Врбасу, која је сама по себи интересантна, са тврђавом и видиковцем у Бочцу, вриједи посјетити - рекао је Радић.

Према његовим ријечима, једна општина се ипак издваја, а већ полако постаје препознатљива као атрактивна локација.

 - Туристичким потенцијалом какав има општина Фоча мало која се локална заједница у Српској може похвалити. У прољеће и љето популаран је рафтинг. Уз то, Национални парк “Сутјеска”, уз близину Андрићграда и Вишеграда, на сјајном је мјесту и уз бајковиту природу има велике шансе да напредује - рекао је Радић.

Додао је Радић и да Херцеговина није само Требиње, иако је оно најпопуларније мјесто у земљи.

- Ту имамо Билећко језеро и стећке који су под УНЕСКО-овом заштитом, у Невесињу језеро Алгаговац, у Гацку језера Десивоје и Клиње, планину Зеленгору, Чемерно за зимски туризам. Пуно је тога - рекао је Радић.

Ипак оно што је све популарније у посљедње вријеме и шта траже туристи је активни одмор у природи.

- Доминантан је авантуристички туризам, који сви желе да осјете. Наша понуда се заснива на боравку у природи уз неизоставну гастрономију. Имамо мање тих градских тура, гдје том изазову могу одговорити само Бањалука, Бијељина и Требиње. Од зимског до љетног туризма све је засновано на природи - рекао је Радић.

Радић тврди да је гастрономија један од наших најјачих адута и нешто због чега се људи радо враћају у Српску.

- Нама је гастрономија јако важна, а кроз ту област промовишемо културу, обичаје и културу живљења локалног становништва. Било ко да дође код нас сусреће се са неким специјалитетом. Гдје год одемо увијек се сјетимо нечега укусног што смо пробали. Волимо аутохтоно и аутентично. Сваки крај има свој специјалитет. Треба заштитити и брендирати и ћевапе, цицвару и све остало - рекао је Радић.

Начелник Фоче Милан Вукадиновић рекао је за “Глас Српске” да та општина има највећи туристички потенцијал у Српској, па и БиХ, захваљујући бисеру природе, Националном парку “Сутјеска”, али и осталим потенцијалима. Има и идеалан географски положај, јер се налази на раскршћу свих путева.

- Имамо прашуму Перућицу, језера и велико културно-историјско насљеђе. Са друге стране ту је и новопроглашени Парк природе “Тара”, али и рафтинг. То никог не оставља равнодушним. Ту је и природни феномен, пјешчане пирамиде - рекао је Вукадиновић, нагласивши да би доста бољи путеви сигурно привукли и нове туристе, посебни према Шћепан пољу и Тјентишту, гдје је неопходна рехабилитација.

Директорица ТО “Рибник” Свјетлана Елез казала је за “Глас Српске” да је брендирана тематска стаза “Црне краљице” ка видиковцу Окомољак, гдје је постављен фото-рам.

- Ријека Рибник је у свијету флај фишинга препозната као незаобилазна дестинација. Гости који долазе су заљубљеници у овај спорт, најчешће су из Француске, а ту су и Швајцарци и Италијани. Нетакнута природа и одмор за сва чула нешто је што можемо понудити. Уз то немамо проблема ни са смјештајним капацитетима, а релативно смо близу и Бањалуке - рекла је Елезова.

Кинеско тржиште

Прошла година је, према ријечима Марка Радића, била година опоравка, а ова је хватање прилике.

- Азија се отвара, а агенције се опет повезују са тим туристима, а нису били код нас, рецимо, три или четири године. Њихови туристи почели су путовати, јер нема никаквих сметњи, тако да мислим да ће ова година за 20 одсто бити боља од претходне - рекао је Радић.


​Глас Српске