НОВА АФЕРА У ШУМАМА: НА УДАРУ ШЕФ ИНТЕРНЕ КОНТРОЛЕ :: Semberija INFO ::

 

НОВА АФЕРА У ШУМАМА: НА УДАРУ ШЕФ ИНТЕРНЕ КОНТРОЛЕ


Foto: Shutterstock
„Како је могуће да лисица чува кокошке и кокошињац“, наводи се у писму групе радника, који Игора Марића, новог шефа Службе интерне контроле у „Шумама РС“, оптужују за наводне малверзације са превозом обловине.

С друге стране, и директор „Шума РС“ Славен Гојковић и надлежни у ресорном министарству, па и његов донедавни шеф Стојко Благојевић, за Марића имају само речи хвале.

Сви они су изненађени оваквим оптужбама, али не откривају „откуд ветар дува“ и чиме би могле бити мотивисане ове, по њима неосноване, оптужбе.

– Сви знамо да је Марић повезан са превозом обловине према “Силикону” из Мркоњић Града, топлани Бањалука и пиланџијама. Сваки дан видимо камионе, на којима само што нема Марићеве слике. Како је могуће да директор не зна оно што знају сви радници управе? Или вам је жеља да од свих нас направите криминалце и лопове, који ћуте и затварају очи – наводи се, између осталог, у писму које је у посједу Српскаинфо.

Наводно, писмо је послато премијеру Радовану Вишковићу, предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић и члану Председништва БиХ Милораду Додику, те генералном директору “Шума РС” и ресорном министру Борису Пашалићу.

У Министартву, међутим, кажу да писмо нису добили, а исто тврди и директор “Шума РС” Славен Гојковић.

– Ако писмо добијемо провјерићемо изнесене сумње, иако је мало вјероватно да у њима има истине. Када именујемо руководеће кадрове увијек провјеравамо има ли сукоба интереса. Чак и ако нечија супруга или пуница има предузеће повезано са пословањем “Шума РС”, таквог кандидата елиминишемо. Марић ради годинама као контролор, никад нисмо имали ни једну притужбу на његов рад – каже Гојковић.

Горан Зубић, помоћник министра пољопривреде РС задужен за шумарство, за Српскаинфо каже да је Игор Марић “провјерени професионалац” и дугогодишњи инжењер шумарства, “који добро познаје систем”.

И он додаје да ће Министарство провјерити “сваку евентуалну сумњу у корупцију”.

Читава прича је почела уочи Нове године, када је дотадашњи шеф интерне контроле Стојко Благојевић испраћен у пензију.

Како је потврдило неколико наших саговорника, сви његови сарадници били су на испраћају и изгледало је да су у добрим односима.

И приликом одласка у контроле, како наводе наши извори, могло се видјети да су они уигран тим, што није необично, јер су и приватно пријатељи.
 
И сам Благојевић се хвали да су контролори “годинама били екипа и најбоља служба” у предузећу са око 5.000 запослених.

Истина, многи су очекивали да ће Благојевића наслиједити Славко Ступар, па су били изненађени када је именован Марић.

– Нема то никакве везе, Марић је одличан инжењер и контролор, никад нисам имао примједби на његов рад, а диреткор предузећа има право да бира шефове служби и ту ништа није спорно. Одговорно тврдим да све то што је написано о Марићу није тачно. Да је било икаквих камиона и малверзација, ја бих то први знао – каже пензионисани шеф службе Стојко Благојевић.

На питање откуд онда оптужбе, те ко би и због чега могао Марићу “напаковати аферу”, Благојевић одговара: “Шта ћете, данас је све могуће.”

Да је и у “Шумама РС” све могуће, показују и дешавања у овом јавном предузећу у посљедњих неколико мјесеци.
Након што је у септембру објављено да су “Шуме РС” у првом полугодишту 2019. пословале са губитком од чак 2,63 милиона КМ, што је највећи минус у посљедњих неколико година, услиједила је сјеча директора.

Међу првима је смијењен Чедо Дачевић, директор ШГ “Вучевица” Чајниче, који је ту шумарију три пута извукао из милионског минуса, док су поједини губиташи остали у фотељама.

Марић: Ово нема везе с политиком, а ни са истином

– Шокиран сам, све ово нема везе са истином. Мислим да знам ко су аутори писма, али нећемо о томе – рекао је за Српскаинфо Игор Марић, прозвани шеф Службе за интерну контролу.

Спекулације да би удар на њега могао бити повезан са турбуленцијама унутар Социјалистичке партије, која већ деценијама контролише „Шуме РС“, те са чињеницом да је он у родбинским везама са премијером Радованом Вишковићем, Марић је категорички одбио.

– То нема везе ни са политиком, ни са управом Шума РС у Сокоцу, ни са премијером, у питању је нешто сасвим друго. Уосталом, ја немам никакве везе са социјалистима, дугогодишњи сам члан СНСД. Што се тиче Вишковића, не би се могло рећи да смо рођаци, али његов синовац је супруг моје сестре – каже Марић.

Додаје да нема никаве везе са превозом обловине, нити са „камионима и милионима“, и да се то, како тврди, „лако може провјерити“.

(српскаинфо.цом)