Милко Грмуша о односу ПДП-а према владајућим структурама: Два смо свијета различита :: Semberija INFO ::

 

Милко Грмуша о односу ПДП-а према владајућим структурама: Два смо свијета различита


Прије више од годину дана ПДП је донио јасну одлуку да не жели да буде дио власти у Републици Српској и у заједничким институцијама БиХ. Иза те одлуке стојимо, вријеме је показало сву њену исправност.

Политичке партије, по дефиницији, чине све што је у њиховој моћи да дођу на власт. У сваком уређеном политичком систему то је тако, партија покушава да вођењем земље оствари своје политичке циљеве. Но, проблем код нас је што власт више није средство вођења и(ли) мијењања земље, власт је данас овдје постала чаробни штап који од дебелих прави витке, од глупих паметне, од непривлачних шмекере, од сиромашних богаташе, од анонимних - Черчиле. Власт код нас је компензација за сваки индивидуални недостатак, људи се најчешће баве политиком да би смирили своје комплексе и - крали, крали, крали….
Све што се данас дешава на политичкој сцени је резултат таквог схватања власти и политике.

Једни подмећу другима, да би заграбили што више. Један дан се сликају, грле, љубе и глуме велика партијска јединства, други дан демонстративно напуштају сједнице и потежу утоке. Шта је остало од политичких програма? Већина партија личи као јаје јајету, без обзира што неке за себе кажу да су социјалдемократске, а неке да су народне. Већина њих жели, заправо, да се што више пита државе, да порези буду што већи, да политика диригује економијом, а да политичари диригују свим и свачим. Наравно да онда свако може да сарађује са сваким, наравно да онда неки градоначелник у Републици Српској може да разговара о темама које се тичу тог града и Републике Српске са српским чланом Предсједништва БиХ у неком петом граду. Све може.


Но, једно ипак не може. И даље има људи који поштено раде и живе од свога рада. Драго ми је и поносан сам што је ПДП донио важну одлуку да политички простор пружи људима којима политика није комплекс-елиминатор и средство за живот. Желимо да градимо програм који се своди на пуну владавину права, ефикасно и поштено правосуђе, слободну и снажну економију која почива на личној иницијативи грађана, најниже порезе у регији, модерну електронску управу и занимљиво и учинковито образовање у чијем центру је срећно и радознало дијете.

И кад кажемо, зато, да нисмо заинтересовани за петљање са другима, то није зато што смо антипротивни и што глумимо неке величине. То је зато јер о оним темама које су нама истински важне ми немамо саговорника. Бар за сада, и бар у већини руководстава политичких партија.

Са друге стране знамо да у свим странкама постоје добри, поштени и стручни људи. Са њима, опет, желимо да радимо и надамо се да ће они што прије преузети примат у својим странкама. За добро и њих и њихових странака, али, прије и изнад свега, за добро свих нормалних људи у Републици Српској.

pdp.rs.ba