РЕПУБЛИКА СРПСКА: Старијим од 65 уторком и петком биће дозвољено кретање од 7 до 10 часова :: Semberija INFO ::

 

РЕПУБЛИКА СРПСКА: Старијим од 65 уторком и петком биће дозвољено кретање од 7 до 10 часова


БАЊАЛУКА - Главни координациони тим, који чине званичници Републике Српске, препоручио је Републичком штабу за ванредне ситуације да коригује поједине закључке да би се два дана у седмици омогућило кретање лицима с навршених 65 година живота и старијима, да подигну пензије и купе намирнице.

Са тим у вези, нагласак за корекције је на Закључку о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске.

На састанку Тима данас је поново апеловано да грађани поштују прописане мјере заштите од вируса корона, те да се лица у кућној изолацији стриктно придржавају прописаних мјера, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Наредни састанак Главног координационог тима биће одржан сутра у кабинету предсједника Владе Републике Српске у 12.00 часова.

Координациони тим, који чине предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић и генерални секретар Владе Републике Српске Синиша Каран, одржао је данас састанак поводом актуелне ситуације изазване новим вирусом корона.

На састанку је разматрана тренутна епидемиолошка ситуација у Републици Српској и спровођење досадашњих мјера институција Српске у вези са сузбијањем вируса корона.

Подсјећамо, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је раније да ће сутра бити донесена одлука да лицима старијим од 65 година буде дозвољено кретање уторком и петком од 7.00 до 10.00 часова како би им било омогућено да обаве основне ствари, да оду до продавнице и банке.

Додик је нагласио да су сви који управљају банкама или продавницама дужни да прије уласка пензионера изврше потпуну дезинфекцију.

Он је нагласио да ће људи до 75 година који живе на селу моћи да излазе и несметано обављају пољопривредне дјелатности.

Додик је рекао да је на данашњој сједници Главног координационог тима, који чине званичници Републике Српске, разговарано о епидемиолошкој ситуацији изазваној појавом вируса корона, као и о мјерама које су уведене.

"Неопходно је појачати све мјере у смислу извршења. Власницима продавница бијеле технике и других материјала који су неопходни за становништво моћи ће да раде у неком периоду осам сати дневно са режимом који је предвиђен за продавнице прехрамбене и друге робе. То значи да се мора строго водити рачуна о раздаљини између особа и да у затвореном простору не може да буде више од четири човјека", нагласио је Додик.

Он је у изјави за "АТВ" најавио да ће у том погледу Републички штаб и Влада донијети одређене мјере, те нагласио да ће исплата пензија бити у року.

Срна / АТВ / Независне новине