ПЕТКОВИЋ: ПРЕНОС НАДЛЕЖНОСТИ НА НИВО БИХ НЕЋЕ ПРОЋИ :: Semberija INFO ::

 

ПЕТКОВИЋ: ПРЕНОС НАДЛЕЖНОСТИ НА НИВО БИХ НЕЋЕ ПРОЋИ


Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић поручио је да би сви који мисле да нешто могу одузети од Српске и пренијети на ниво БиХ требало да знају да им то неће проћи.

Петковић је навео је да је покретање заштите виталног ентитетског интереса оправдано и важно да се заштите интереси Српске у случају покушаја преноса надлежности на ниво БиХ, те да то није само политичко, већ и правно питање.

Петковић је рекао за Еуроблиц да је у том смислу битно и да се у парламенту покаже српско јединство.

Говорећи о појединим предметима који се налазе пред Уставним судом БиХ, Петковић је рекао да су скупштинска тијела одлучивала и о уставности Закона о стварним правима Српске, у дијелу којим се дозвољава брисање ранијих права располагања, кориштења или управљања градским грађевинским земљиштем, које је у друштвеној или државној својини, те књижење тог земљишта на сопственике.

Он је подсјетио да се раније кроз управни поступак могла скидата, односно брисати друштвена и државна својина, а сада се то жели онемогућити, јер Бошњаци не желе да се та имовина књижи на Српску.

Према његовим ријечима, уколико би та апелација била усвојена пред Уставним судом БиХ, то би изазвало потпуну револуцију и хаос.

Он је рекао да се у том смислу ради о сличном проблему као са оспоравањем Закона о пољопривредном земљишту Српске.

Када је ријеч о могућности да у парламент стигне став Асоцијације Ствараоци Српске, који траже да им се исплате накнаде, Петковић је рекао да је лично против тога.

Он је додао да би можда било коректно да се разговара о томе да накнада буде колика је била тадашња просјечна плата у Српској, процентуално увећана онолико колико је данас већа плата посланика од данашње просјечне плате у Републици.

Он је рекао да Уједињена Српска, чији је потпредсједник, још преговара о томе гдје ће та странка имати своје кандидате за начелнике на локалним изборима.

(СРНА)