Аустријанац променио веру и постао свештеник СПЦ: Био сам незадовољан животом, а онда сам нашао православље :: Semberija INFO ::

 

Аустријанац променио веру и постао свештеник СПЦ: Био сам незадовољан животом, а онда сам нашао православље


Мисионарска парохија Светог Саве у Риму је ове недеље званично добила регистрацију пред италијанским властима, сазнаје Телеграф.

Један од заслужних за ове лепе вести је и отац Роман, пореклом Аустијанац, који два пута месечно из Беча долази у Рим и служи литургију нашим људима у новој цркви коју је наша парохија добила на коришћење од словеначких свештеника.

Прошлог викенда наш тим је боравио у Риму, где смо имали прилику да присуствујемо литургији коју је, заједно са епископом аустријско-швајцарским Андрејем, служио и отац Роман. Иако не прича на течном српском језику, оно што нам је одмах "запало за око" су велика љубав и поштовање, коју наши људи у Риму осећају према оцу Роману и свему што чини за њих.

"Велика је радост за наше људе што смо добили овај храм и што овде можемо да служимо литургију. Мислим да ће ова регистрација бити велики корак ка томе да имамо стабилну парохију овде", каже отац Роман у интервјуу за Телеграф.

Отац Роман је пре него што је постао свештеник Српске Православне цркве 43 године радио као војни аташе.
"Када сам имао 40 година, ја сам био незадовољан својим животом и тада сам нашао православље. Ја сам православац од 2001. године и некако од тада све је долазило ка мени. Добио сам могућност да студирам на Богословском факултету у Чешкој и Словачкој и тамо сам студирао од 2008. до 2013. године. У то време био сам путујући војни аташе у амбасадама у Чешкој, Словачкој и Бугарској од 2008. до 2011. године, а затим сам постао резидентни аташе у Загребу", прича за Телеграф своју несвакидашњу животну причу.

Почео као звонар, па постао свештеник

У време када је отац студирао, ишао је код тадашњег митрополита Јована, који му је дозволио да му буде испомоћ у олтару.
"То је била моја обука у Загребу. Ја сам са митрополитом Јованом служио све до 2014. године када је он на жалост преминуо и после њега је дошао митрополит Порфирије. На крају мог мандата 2016. године, ја сам се вратио у Беч и владика Андреј ме је узео код себе и постао сам чтец, затим сам био и протођакон две године", каже он.
О покојном патријарху Иринеју имао је само речи хвале."Ја сам га први пут срео на устоличењу владике Андреја у Бечу. Тада сам му рекао да сам ја у Загребу био чтец код владике Јована и затим сам га питао да ли могу да будем чтец и код Вас. Он ми је рекао да и од тада смо често заједно служили архијерејску литургију".

Већ 2016. године епископ Пахомије га је рукоположио и постао је ђакон, а после тога и архијерејски ђакон.
"Прошле године смо разговарали о томе да владика тражи свештеника за Рим и тада сам ја рекао да ја сваке године идем на годишњи одмор у Рим и после тога је владика ме је рукоположио за свештеника. Тако да од марта ове године ја сам парох Римске парохије", каже са поносом отац Роман, који све време током нашег разговора није скидао осмех с лица.

Он каже да је поносан што је прошао све нивое у служби. Почео је као звонар у цркви, а након година одане службе постао је свештеник у Бечу и Риму. Он се током разговора осврнуо и на нови храм у Бечу који је пре нешто више од месец дана СПЦ добила на коришћење.
"Људи на југу Беча су радосни. Људи из јужног и западног Беча ишли су у један храм који је постао премали. Сада људи на југу могу да имају свој храм и сада сви из југа Беча и Доње Аустрије могу да дођу у овај храм. У Бечу и овде људи долазе редовно у цркву. У храму у Бечу, где ја радим, сваког викенда долази између 300 и 400 људи на литургију. У Риму долази између 20 и 30 људи сваке недеље када сам овде и када служимо", каже он за Телеграф.

Отац Роман је желео да искористи прилику и све наше људе који током Божића буду боравили у Риму да могу да дођу у храм Светог Саве и заједно са њим и осталим верницима, прославе један од најрадоснијих хришћанских празника.
Црква Светог Саве у Риму налази се у улици Виа Сфорза 7, у близини базилике Санта Мариа Маггоре у самом центру италијанске престонице.


Телеграф.рс