ПАО КРАЉ КОКАИНА ИЗ БИХ, СУПЕРКАРТЕЛ ХАРАО ЕВРОПСКИМ НАРКО-ТРЖИШТЕМ :: Semberija INFO ::

 

ПАО КРАЉ КОКАИНА ИЗ БИХ, СУПЕРКАРТЕЛ ХАРАО ЕВРОПСКИМ НАРКО-ТРЖИШТЕМ


Един Гачанин Тито, држављанин БиХ, којег зову и "краљ кокаина", али и "балкански Ескобар", ухапшен је у Дубаију, у великој међународној полицијској акцији у оквиру које је пало 49 особа означених као "високе мете" које су формирале суперкартел, а који је контролисао око трећине трговине кокаином у Европи.

Јављају то страни медији, позивајући се на полицијске изворе, а постоје тврдње да је вођа овог картела управо Гачанин, којег, како се додаје, америчка ДЕА сматра једним од 50 највећих свјетских трговаца дрогом.

Према доступним информацијама, Низоземско јавно тужилаштво ће Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) за Гачанина, те још једног мушкарца који је пао у Дубаију, упутити захтјев за изручење. 

У овој акцији, кодног назива "Пустињско свјетло", заплијењено је око 30 тона кокаина, те новац и скупоцијена возила, а хапшење Гачанина за "Независне новине" су потврдили извори из бх. безбједносних агенција.

Тито, иначе рођени Сарајлија је, како пишу медији, толико "јак" у нарко-свијету да је је телефонским позивом могао да среди куповину и транспорт тона кокаина из Јужне Америке до Западне Европе.

Хапшења су, иначе, дио међународне операције коју координише ЕУРОПОЛ, а уз Низоземску, укључене су и полицијске и правосудне службе из Шпаније, Француске, Белгије, УАЕ и Сједињених Америчких Држава.

Судећи према доступним информацијама, против Гачанина, који има низоземско и бх. држављанство, криминалистичка истрага покренута је на темељу пресретнутих Скy порука. 

"Кривични предмет против њега воде тужиоци Државног тужилаштва Низоземске", објавила је низоземска полиција.

Како се додаје, није осумњичен само за увоз великих количина кокаина. Сумњиче га, наиме, и за припрему увоза готово 8.000 килограма сировина за производњу амфетамина. Сировинама за производњу дроге крајње одредиште била је била фирма у Низоземској.

Осумњичени је, додаје се, вјероватно имао водећу улогу у увозу забрањене робе. То укључује серију од око 1.800 килограма кокаина који је увезен преко луке Хамбург 2020. године с одредиштем у Низоземској. Такође се, преко Скy цхатова, сумња да је као организатор, посредник и финансијер учествовао у увозу 739,5 килограма кокаина из Дурбана (Јужна Африка) у Ротердам.

Један од осумњиченика је, како наводе медији, и тридесетседмогодишњи мушкарац низоземског и мароканског држављанства. Државно тужилаштво у Ротердаму против њега води процес због увоза хиљада килограма кокаина у Низоземску 2020. и 2021. године, учешћа у злочиначкој организацији, прања великих количина новца, корупције и оружја. Истрага о њему започела је распакивањем Скy апликације.

Ријеч је, додаје се, о тешким кривичним дјелима која упућују на међународну трговину дрогом из углавном Јужне Америке. Ухапшени се сумњичи за важну координацијску улогу у увозу кокаина.

(Независне)