Узбуне за ваздушни напад у дијеловима централне и источне Украјине :: Semberija INFO ::

 

Узбуне за ваздушни напад у дијеловима централне и источне Украјине


Фото - Агенције
МОСКВА/КИЈЕВ- У току је 284. дан рата у Украјини. Русија поручује да не прихвата цијену нафте коју намеће ЕУ и најављује да ће престати да је испоручује европским земљама. У Маријупољу изграђена велика руска војна база.

10.55 -  Узбуне за ваздушни напад у дијеловима централне и источне Украјине

Узбуна за ваздушни напад проглашена је данас у неколико региона у централној и источној Украјини, објавила је званична служба за узбуњивање. Сирене за ваздушни напад оглашавају се у Дњепропетровској, Полтавској и Харковској области као и у дијеловима Запорошке области, пренијела је агенција ТАСС.

10.30 - Захарова: За Москву неприхватљив нуклеарни рат

Изјава замјеника америчког државног секретара за политичка питања Викторије Нуланд да Русија није прибјегла употреби нуклеарног оружја у Украјини због "упозорења" Запада представља покушај пребацивања кривице, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова. 

Захарова је подсјетила да је Москва више пута истакла да је нуклеарни рат неприхватљив.

Она је скренула пажњу на изјаву Нуландове листу "Украјинска правда" да је руски предсједник Владимир Путин одлучио да не прибјегне употреби нуклеарног оружја наводно због "оштрих упозорења" других држава, као и због неприхватљивости удара на енергетску инфраструктуру.

- Нуландова је још једном побиједила саму себе - прво је преко сопствених контролисаних медија и истраживачких центара надувала тему о нуклеарној пријетњи из Русије, а сада покушава да кривицу свали тамо гдје јој је мјесто - наводно се нуклеарни Армагедон није догодио због "оштрих упозорења" Запада, а не зато што то нико са ове стране границе није планирао - написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Када је ријеч о "неприхватљивости удара на енергетски систем", Захарова наводи да није на Нуландовој да учи свијет.

- Погледајте колико су електро-мрежа уништиле САД, или још боље, колико електро-мрежа су САД и НАТО заједно уништили - додала је Захарова, пренио је ТАСС. 

8.20 - Регионални начелник: Ракетирана Запорошка област

Руске снаге током ноћу извеле су нови ракетни напад на Запорошку област, саопштио је на свом Телеграм каналу начелник регионалне војне управе Олександар Старух.

Према његовим ријечима, забележено је више "долазака" у једном селу у тој области, а усљед експлозија оштећене су приватне куће.

7.50- Ванредна искључења струје у Кијеву и Кијевској области

У Кијеву и Кијевској области и даље су на снази ванредна искључења струје, саопштила је украјинска компанија за производњу електричне енергије ДТЕК.

Надлежни чине све да се ситуација што прије стабилизује, преноси Укринформ.

7.00- Лукашенко: Рат се неће завршити ако Запад разматра наставак војних активности

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко тврди да Запад тренутно разматра опције за наставак војних активности у Украјини, поручивши да се тиме обезбјеђује наставак "специјалне војне операције" Русије.

"Вјерујемо да размишљају о начинима да наставе са ратом. Ако је тако, специјална операција се неће завршити", рекао је Лукашенко на састанку са руским министром одбране Сергејем Шојгуом.

Лукашенко сматра и да руски противници не журе да се укључе у преговоре, напомињући да ни Русија ни Белорусија никада нису желеле рат.

6.20- Хејнс: Амерички обавјештајци очекују смањени темпо борби наредних мјесеци

Америчка обавјештајна служба очекује да ће се смањени темпо борби у Украјини наставити у наредним мјесецима, изјавила је директорка Националне обавештајне службе САД Аврил Хејнс.

Истакла и да америчка обавјештајна заједница не види доказе о смањеној вољи украјинских снага за отпор, пренио је Ројтерс.

Хејнс је, говорећи на годишњем Реган форуму националне одбране у Калифорнији, навела да се већ види смањен темпо сукоба у Украјини, те да се и украјинска и руска војска припремају за контраофанзиву послије зиме. 


Глас Српске / Агенције