Брисел јасан: Зауставите мигранте или враћамо визе :: Semberija INFO ::

 

Брисел јасан: Зауставите мигранте или враћамо визе


Европска унија ће од земаља западног Балкана захтијевати строжу визну политику према трећим земљама јер је то питање повезано с безвизним режимом који ЕУ има са земљама у том региону.

У акционом плану у вези с илегалним миграцијама, који је Европска комисија усвојила уочи данашњег самита ЕУ са западним Балканом у Тирани, између редова је поручено земљама западног Балкана да појачају напоре на спречавању проласка илегалних миграната преко своје територије према ЕУ ако не желе да буде угрожен безвизни режим који регион ужива с ЕУ.

Комисија није експлицитно рекла да је безвизни режим угрожен, међутим из сљедеће формулације се може протумачити да ЕУ упозорава земље западног Балкана да би због неконтролисаног прилива миграната у ЕУ преко западног Балкана могло доћи до суспензије безвизног режима. 

"У складу с обавезама партнера на западном Балкану у процесу проширења, усклађивање визне политике с ЕУ је од круцијалне важности за добро функционисање безвизног режима западног Балкана с ЕУ", истакнуто је у овом документу Европске комисије. 

Разлог за ово упозорење лежи у чињеници да се број илегалних миграната на западнобалканској рути ове године утростручио у односу на претходну, попевши се на 130.000 регистрованих прелазака. 

Као што је познато, Европска комисија већ годинама истиче да на западном Балкану не функционише систем пријема и обраде миграната, а проблем представљају и порозне границе, односно слабе контроле и спречавање миграната да уђу на територију западног Балкана. Наиме, и европски медији су у претходном периоду извјештавали да органи БиХ и других земаља у региону мигранте само пропуштају према ЕУ, умјесто да их збрину.
 
У акционом плану је наведено да чињеница да неке земље западног Балкана, супротно обавезама усклађивања визних политика с ЕУ, имају безвизни режим са земљама из којих је регистровано много илегалних миграната у ЕУ.
Европска комисија доводи у директну везу споразуме ЕУ и западног Балкана о уласку држављана западног Балкана у ЕУ без виза са споразумима које земље западног Балкана имају с трећим земљама из које мигранти улазе у ЕУ. Другим ријечима, ако западни Балкан жели наставак безвизног режима с ЕУ, мора почети да усклађује своју визну политику с политиком ЕУ. 

Из акционог плана се, међутим, такође може ишчитати да су земље западног Балкана, а посебно Србија, ово упозорење ЕУ схватиле врло озбиљно јер је, како је истакнуто, Србија информисала Европску комисију да уводи визе за држављане Бурундија и Туниса. Осим тога, иако је БиХ прошле године ветом у Народној скупштини РС блокирала споразум с Европском граничном службом Фронтеx о менаџменту граница, незванично нам је речено да је БиХ овај проблем схватила озбиљно и да жели сарађивати с органима ЕУ. 

Европска комисија је јуче објавила и 5. извјештај о механизму за суспензију безвизног режима. Ради се о извјештају који Европска комисија редовно објављује о имплементацији мјера из визне либерализације након што је прије седам година спријечено поновно увођење виза због неконтролисаног прилива лажних миграната из нашег региона у ЕУ. 
У дијелу овог извјештаја о БиХ се наводи да БиХ још не само да није потписала споразум с Фронтеxом, већ није усвојила ни акциони план за сузбијање миграција, који је предвиђен Стратегијом 2019-2023.

Колико је БиХ мало урадила говори чињеница да ова стратегија истиче наредне године, а акциони план није ни усвојен. "БиХ мора да преузме пуну одговорност у менаџменту миграција и пријемним центрима. Кантони и ентитети би требало да равноправније подијеле терет миграција, а државне власти да преузму пуну контролу за менаџмент миграција. Због ограничених расположивих средстава ограничена је државна ефикасност у формулацији мјера", наведено је у овом документу, уз напомену да преко територије БиХ и даље пролази значајан број миграната. 
Акциони план Европске комисије, који смо споменули на почетку, предвиђа 20 корака, а осим усклађивања визне политике, мјере предвиђају тијесну сарадњу с Фронтеxом и јачање мјера у менаџменту граница. О овим мјерама биће ријечи на данашњем самиту, а очекује се да ће ЕУ и земље западног Балкана доћи до договора како би се избјегло започињање процедура о поновном увођењу виза. 

Иначе, како нам је речено у Европској комисији, очекује се да ће данас на самиту, осим о питању илегалних миграција, ријечи бити и о рату у Украјини, безбједносној политици и јачању политичког дијалога између западног Балкана и ЕУ.
Они су истакли да ће ово бити први самит са западним Балканом ван територије ЕУ, што, како наводе, наглашава њихову посвећеност региону.

Напомене ради, на овом самиту се не одлучује о кандидатури БиХ за ЕУ, јер ће се то питање наћи на дневном реду Европског савјета средином мјесеца.


Независне новине