Ухапшени чланови српског клана, сумњиче се за милионске преваре :: Semberija INFO ::

 

Ухапшени чланови српског клана, сумњиче се за милионске преваре


- Припадници француске полиције успјели су разбити криминалну групу из Србије, која је била укључена у милионску превару, а која је имала пребивалиште у једном од најлуксузнијих дијелова Париза, преноси Ле Парисиен.

У хапшење и раскринкавање клана учествовало је више полицијских сектора, а приведени су осумњичени у Паризу и Бордоу.

Ле Парисиен пише да је клан, тј. породица наводно била умијешана у велики „рип деал“ у Француској и Европи. Почињена дјела повезана са преваром организоване банде. Након тужбе једног од преварених у Дордоњу, Истраживачки одсјек Бордоа (СР) почео је да истражује овај случај, а јавно тужилаштво предало је случај ЈИРС-у (специјализована међурегионална надлежност). Процјењена је висина преваре: више од милон евра
"Рип деал" је превара која се састоји у уливању повјерења жртви, приликом предлагања инвестиционих трансакција са циљем крађе готовине или драгоцјености замјењујуц́и их фалсификатима. Иначе , ријеч је о превари која се брзо шири у области криптовалута. Управо су сумње у отуђивање крипто-активне валуте довеле истражитеље на траг овој породици.

Осумњичени су се наводно представљали као богати инвеститори. Себе су називали Пхилиппе Пицтет, Алеxандер Карлстеин, Рицхард Вон Стеин. Убјеђивали су своје жртве да се састану са њима у луксузном хотелу или ресторану ван Француске. Ово је случај жртве чија је тужбе прва стигла код истражитеља. Наводно је контактиран је у јулу 2019. и изгубио је еквивалент од милион и по евра у криптоактиви током састанка у Милану (Италија).

Током овог састанка, жртва је уступила крипто-средства (битцоинс, Етхереумс, УСДЦ) у замјену за кофер фалсификованих новчаница. Од децембра, истражитељи су идентификовали још двије жртве, међу којима је и Американац који је такође срео ову групу у Милану. С друге стране, лопови су жељели да имају гаранцију да је њихова жртва солвентна. Тада су замолили жртве да отворе дигитални новчаник“.

Затим су успјели да испразне овај "новчаник" тако што су добили кључ за приступ или шифру, а све јер би измислили разлог да би се на кратко послужили телефоном жртве.

У луксузној куц́и клана, истражитељи су открили скровишта, луксузни накит, сатове, укључујуц́и Патек Пхилиппе, вриједан 130.000 евра. Пронађено је 58.000 евра у готовини, два порше возила, бентли, 280.000 евра у крипто-активи (која је од тада пребачена на рачун Аграсц-а, агенције за управљање и поврац́ај заплијењене и конфисковане имовине) и лажне документе.

Иначе , како преносе медији, међу ухапшенима је и био мушкарац са иницијалом М., стар 72 године. Али он се лоше осјец́ао и мјера му је укинута током хоспитализације. Када је изашао из болнице, нестао је и, према сазнањима Ле Парисиен-а, у бјекству је у Србији.

(Независне)