Берзе у минусу, паника на тржишту: Може ли 50 милијарди франака спасити "Креди Свис" банку? :: Semberija INFO ::

 

Берзе у минусу, паника на тржишту: Може ли 50 милијарди франака спасити "Креди Свис" банку?


Иако европски и свјетски званичници и поједини економски ауторитети умирују јавност и тврде да су банке отпорније на кризу него 2008. године, инвеститори су и даље у паници, и то након што су пропале двије америчке банке, а трећа "Креди Свис" запала у озбиљне проблеме.

Послије пропасти банке "Силицијумска долина", а касније и Сигнатуре банк, паника која је завладала продубила је кризу која се прелила и у Европу гдје су акције банкарског сектора пале за више од шест посто. Пад акција "погурали" су проблеми у које је запала швајцарска банка "Креди Свис" и то након што је предсједник Саудијске националне банке у интерву рекао да неће повећати свој удио у тој банци.

"Одговор је апсолутно не, из много разлога. Навешћу најједноставнији разлог, који је регулаторни и законски. Сада посједујемо 9,8 посто банке, ако пређемо више од 10 одсто, све врсте нових правила почеће да се примјењују на наше пословање. Било да је ријеч о нашем или европском регулатору или швајцарском регулатору", рекао је Амар Ал Кудаири.

Одмах након ове његове изјаве акције швајцарске "Креди Свис" банке почеле су да падају и јуче су биле ниже за више од 24 посто. Крди Свис некада велики играч на Волстриту, покушао је да умири јавност, међутим то није било довољно. Још раније, низ погрешних корака довело је до нарушавања банкарске репутације код клијената и инвеститора, а све се покушало ријешити отпуштањем некоколико најважнијих руководилаца банке, у чему се наравно није успјело. Само прошле године клијенти из "Креди Свис" повукли су 123 милијарде швајцарских франака, односно 133 милијарде долара, углавном у четвртом кварталу. На крају банка је пријавила гошњи нето губитак од скоро 7,3 милијарде франака, што је 7,9 милијарди долара, највећи од глобалне финансијске кризе 2008. године.

"Када водећи инвеститори кажу-више нећемо да улажемо новац, тада настаје још већа криза. Ситуација у европским банкама је још критичнија, јер се криза прелива из Америке. Људи прате ситуацију, јер страхују од могућих проблема у Европи. Мирише на 2008. годину и крах банке Лиман Брадерс. Зато мониг сада играју на сигурно и не излажу се ризику", рекао је Роберт Халвер, аналитичар Бадер банке у Франкфурту, а преносе агенције.

Многи европски званичници у неколико наврата истичу да је ситуација под контролом и да грађани немају разлога за бригу јер су појачани надзори финансиског система какав није постојао на почетку финансијске кризе из 2008. године.

"Европске банке имају много већи степен ликвидност и солвентности", рекао је Педро Сначез, премијер Шпаније.

Након значајног пада, посебно акција "Креди Свис" које су биле на минимуму у сриједу, акције ове банке данас у претпродајном трговању скочиле су за најмање 30 посто и то након што је компанија обезбједила 54 милијарде долара од Централне банке Швајцарске.

У свом саопштењу, рано јутрос, Кредит Свис банка навела је да ће искористити опцију да се задужи код централне банке у износу од 50 милијарди швајцарских франака, што је око 54 милијарде долара.

Ипак, аналитичари ЈП Моргана кажу да зајам од Централне банке Швајцарске неће бити довољан да умири забринутост инвеститора, а као највјероватнији сиход виде преузимање Креди Свис банке.

(Независне)