Колико планети штете батерије електричних аутомобила? :: Semberija INFO ::

 

Колико планети штете батерије електричних аутомобила?


Повећан број електричних аутомобила на путевима доводи у питање утицај на околину, који њихове батерије стварају.

Дуго најављивани као “будућност” транспорта и средство за смањење загађења Земље, електрични аутомобили су већ увелико постали “садашњост”, барем када је ријеч њиховом присуству на цестама широм свијета, пише "Ал Јазеера".

Од 2019. године број електричних возила се утростручио, а с обзиром на то да све већи број произвођача аутомобила најављује да ће у наредним годинама престати производити класична возила с моторима на унутрашње сагоријевање и у потпуности се посветити “електрици”, будућност свакако припада транспорту на батерије.

Друго питање је колико су заиста “зелени” електрични аутомобили, а кључни разлог за те дилеме су батерије које напајају ова возила.

Те батерије носе два кључна проблема. Први је ископавање метала потребних за њихов рад, што се врши широм свијета, након чега их је потребно транспортовати у фабрике, најчешће у Азији, а затим се из тих фабрика готове батерије или готови аутомобили поновно шаљу у готово сваки кутак планете, а сав тај процес ствара огромне количине по атмосферу штетног ЦО2, односно има огроман угљични отисак.

Само ископавање потребних материјала има високе еколошке трошкове, што је фактор који производни процес електричних возила чини енергетски интензивнијим од класичних аутомобила. Између осталог, утицај производње батерија на околину произлази из отровних пара које се ослобађају током процеса рударења и издвајања метала и природе саме активности која захтјева велику количину воде.

Према неким процјенама, производња само једног просјечног електричног аутомобила ствара четири тоне ЦО2, преноси "Нови Магазин".

(Нови Магазин)