Поводом Свјетског дана вода: Будите промјена коју желите да видите у свијету :: Semberija INFO ::

 

Поводом Свјетског дана вода: Будите промјена коју желите да видите у свијету


Убрзавање промјена са поруком ,,Будите промјена коју желите да видите у свијету" је слоган за Свјетски дан вода који су одредиле Уједињене нације за 2023. годину. Поводом Свјетског дана вода Јавна установа Гимназија ,,Филип Вишњић" Бијељина данас ће у холу школе, са почетком у 12,30 часова организовати предавање. Скупу ће присуствовати делагација ЈУ ,,Воде Српске".

- Уприличићемо предавање професора Природно - математичког факултета Унивезитета у Новом Саду са Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине Аните Леовац Маћерак и Ђурђе Керкез'', најавили су из бијељинске Гимназије.

Иначе, Свјетски дан вода се обиљежава 22. марта, а ове године у фокус ставља кризу доступности пијаће воде и санитарно-хигијенских услова за популацију широм планете. Процјењује се да око двије милијарде људи нема приступ безбједној води за пиће. Упоредо са обиљежавањем Дана вода, у Њујорку се одржава глобална Конференција Уједињених нација о водама, први пут од 1977. године, док су удружене глобалне иницијативе прогласиле Манифест водне правде.

- Недостатак и недоступност воде подрива напредак у свим главним глобалним питањима, здравље и прехрамбену сигурност, образовање, привреду, напоре за ублажавање посљедица природних непогода и катастрофа, те на мир у свијету'', наводе у УН-у. УН упозорава да је човјечанство озбиљно скренуло са тог пута. Најновији подаци показују да би доносиоци одлука широм свијета морали да у просјеку раде четири пута брже.

За постизање циља је неопходно да сви предузмемо велику глобалну акцију, истичу у УН-у. Предвиђа се да ће се глобална потражња за водом повећати 55 процената до половине вијека. Обиљежавање Свјетског дана вода поклапа се са почетком Конференције УН-а о водама 2023, која се одржава од 22, до 24. марта у сједишту УН-а у Њујорку.

Тај скуп је јединствена прилика да се свијет уједини око рјешавања глобалне кризе воде и санитарних услова. Неопходно је да националне владе и други заинтересовани актери на свим нивоима сарађују, како би се „добровољно обавезали“ на убрзање напретка у остварењу глобалних циљева везаним за воду, истичу организатори.