Хан: Европа ће морати да се преиспита :: Semberija INFO ::

 

Хан: Европа ће морати да се преиспита


БЕЧ - Европски комесар за финансије Јоханес Хан сматра да ће ЕУ морати да се преиспита у неким областима, како би у критичним секторима била независнија.

Хан је, у интервјуу бечком дневнику "Кронен цајтунг", на питање шта је ЕУ конкретно у актуелној ситуацији урадила, казао да је, пошто су многе државе затвориле своје границе, обезбијеђен неометани транспорт намирница и медицинске опреме широм ЕУ.

"Тиме смо осигурали да су супермаркети пуни. Истовремено смо у Европи подигли успјешно производњу медицинске опреме. Организујемо и заједничке набавке како би дошли до хитно потребне медицинске опреме по добрим условима ", објаснио је он.

На констатацију да је то тако зато што се добија та опрема јефтиније из Азије, што се сада свети, казао да је то тако, и да је неопходно преиспитати ствари, како би ЕУ била независнија у критичним областима.

"Трудимо се сада да постигнемо да Индија одустане од свог монопола на Парацетамол", рекао је Хан.

На утисак да свака национална држава на свој начин води борбу против корона кризе, Хан је подсјетио да здравствена политика и цивилна заштита не спадају у задатке ЕУ.

"Постоји, међутим, много могућности у којима Европска комисија може додатним мерама да помаже, у координацији, преко финансирања из буџета Уније па до преговора са Кинезима, који радије са једном особом него са више земаља разговарају ", објаснио је он.

Што се тиче помоћи економији у ово вријеме кризе каже да је ЕУ олабавила строга буџетска правила, и дозволила државну помоћ до краја године.

"Ту смо брзо дјеловали. За предузећа је сада дозвољена дотација до једног милиона евра из националног буџета без кршења закона о помоћи. Додатно је на располагању 37 милијарди евра из структурних фондова ЕУ, који нису коришћени до сада. Не смије се заборавити и да цијели буџет чини само један одсто БДП-а држава, а да су национални буџети на до 50 одсто. Зато је Европска централна банка са 750 милијарди евра растеретила финансијска тржишта, што је спријечило пад на берзама ", додао је он.

На констатацију да ће све то водити ка повећању буџетских дефицита, прије свега високо задужених земаља као што је Италија и питање да ли следи нова евро-криза, рекао је да то није тако и да је ЕУ добро постављена.

Оно што би могао бити проблем, како је нагласио, јесу државе ван еврозоне.

​Танјуг / Независне новине