Шефица МФФ-а: Свијет је сада у рецесији :: Semberija INFO ::

 

Шефица МФФ-а: Свијет је сада у рецесији


Шефица Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгиева изјавила је да је глобална економија сада у рецесији захваљујући КОВИД-19, али да чује да свјетски челници коначно схватају да ће само координисаним напорима успјети зауставити ширење новог корона вируса.

"Свијет је сада у рецесији, а дужина и дубина те рецесије зависе од двије ствари: ограничења ширења вируса и учинковитом, координираном одговору на кризу", рекла је за ЦНБЦ, преноси Бизнисинфо.

Додала је да је врло охрабрује ово што сада види - разумијевање међу глобалним лидерима да ако вирус не савладамо свугдје, нећемо моћи изаћи из кризе.

"Не бисмо требали ићи с малим мјерама кад знамо да је то гигантска криза. Никада нисмо видјели да се свјетска економија зауставља. Сада то видимо. Како ћемо је ревитализирати то је још једна важна тема", рекла је она.

ММФ је посљедњих седмица подузео ванредне мјере како би помогао у борби с економским утицајем КОВИД-19.

Напори да се спријечи ширење вируса имали су огроман негативан утјецај на економију, преноси Ал Џазира Балканс.

ММФ је 16. марта саопштио да је спреман употријебити свој капаците финансирања од хиљаду милијарди долара за помоћ земљама широм свијета које се боре с хуманитарним и економским утјецајем новог корона вируса.

​Фена / Независне новине