ANKICA TODOROVIĆ : PUTOVANJA I NOVE KULTURE ME NAJVIŠE RELAKSIRAJU :: Semberija INFO ::

 

ANKICA TODOROVIĆ : PUTOVANJA I NOVE KULTURE ME NAJVIŠE RELAKSIRAJU


Шта сматрате својим највећим успјехом у животу?
Највећим успјехом сматрам чињеницу да, поред свих утицаја и изазова времена у којем живимо, успијевам остати привржена основним људским и моралним вриједностима и свој живот /своје дјеловање базирати на тим принципима. То не би било могуће без подршке породице, пријатеља и људи који дијеле исте вриједности.
 
 Која је то професија којом сте у младости прижељкивали да се бавите и колико се она разликује од онога што вам је данас посао?
У младости сам жељела да се бавим модом, маштала сам о томе да постанем модни дизајнер. Као тинејџер сам сама креирала и шила неке одјевне предмете за себе, па сам можда на тај начин дјелимично живјела свој сан.
Мислим да се повезница посла који радим са жељеним занимањем из младости може наћи у креативности, која је неопходна за једно и за друго.
 
Која књига, филм или представа су на Вас оставили утисак посљедњих година?
Најјачи утисак на мене је оставила опера „Кармен“, Жоржа Бизеа, коју сам имала прилику погледати у једном од 10 најљепших позоришта на свијету. Наиме, ради се о позоришту које има „плутајућу сцену“ у води боденског језера у Брегенцу (Аустрија), а за публику на обали има 7.000 мјеста. Ова сцена се користи само током Брегенц фестивала који се одржава сваке године током љета и траје мјесец дана. Феноменалан и непоновљив доживљај који се заиста памти.
 
Постоји ли хоби или неко друго интересовање којем посвећујете слободно вријеме?
 Слободног времена некако увијек недостаје, али га волим посветити дружењу са драгим и блиским људима. Путовања у друге земље, упознавање различитих култура, обичаја, традиције и историје је нешто што ме највише испуњава и релаксира. 
 
Шта би, по Вашем мишљењу, требало унаприједити у Бијељини?
Ја не бих говорила појединачно о областима које треба унаприједити, јер смо сви свјесни да у свему што радимо увијек треба и може боље. Фокусирала бих се на један од битних предуслова за остваривање суштинског напретка, а то је наша свијест. Сматрам да је потребно интензивно радити на подизању свијести, прије свега о значају културе дијалога, односно културе живљења.
Само консолидацијом свих постојећих људских и материјалних ресурса и удруживањем, сви заједно можемо доприносити стварању једног позитивнијег, али и просперитетнијег амбијента за живот. Када имамо истинску жељу и добру намјеру да унаприједимо нешто за опште добро, тада удружујемо снаге, искрено и марљиво радимо и успјех не може изостати. Заиста вјерујем да је партнерство и узајамна подршка једина формула за успјех ако желимо остварити хуманији, достојанствен и одржив начин живота.
 
Како Бијељину и Семберију видите у будућности?
Свој Град у будућности видим као једну напредну, савремену заједницу која у партнерству са својим грађанима, представницима приватног и цивилног сектора и академске заједнице интензивно ради на унапређењу квалитета живота, кроз интегрисани приступ одрживом привредном, друштвеном и еколошком развоју, водећи се принципима Глобалне Агенде 2030 и циљева одрживог развоја.

портал Семберија инфо