Угљевик - Чудо од дјетета: Ђорђе на хармоници ниже успјех за успјехом :: Semberija INFO ::

 

Угљевик - Чудо од дјетета: Ђорђе на хармоници ниже успјех за успјехом


Са четири године почео је да свира клавир, када је имао и први јавни наступ. Са пет година опредијелио се за хармонику и већ у том узрасту се појављује на многим међународним такмичењима и фестивалима. Ђорђе Перић данас има 9 година и ученик је основне музичке школе “Корнелије  Станковић” у Бијељини. Годинама ниже успјех за успјехом. До сада има 49 освојених награда, од чега су 47 лауреатска звања. Његов рецепт за успјех је једноставан –  што више рада и труда.

“Ја мислим да је кључ успјеха да се тренира, да се увјежбава, да би било што бољи, мораш што више да увјежбаваш. Добијем око сат и по слободног времена. Онако, мало је било тешко сада у посљедњих мјесец дана јер смо имали и Грац и Праг, и ево ове емисије, и школу сам имао, па је мало било тешко, али навикне се, лагано је”, каже Ђорђе Перић, хармоникаш.

На фестивалу одржаном у Италији, у категорији инструментални жанр узрасне категорије до 12 година, гдје су наступили такмичари из 17 земаља, Ђорђе је као једини представник своје земље био апсолутни побједник, и освојио златну медаљу. На 5. интернационалном фестивалу у Прагу такође је освојио злато. Захваљујући многобројним побједама на међународним такмичењима, остварио је директан пласман на 69.  Свјетском купу хармонике који се ове године одржавао у Португалу. У финалном дијелу такмичења учествовао је као најмлађи такмичар и освојио шесто мјесто.

“Ја сам задовољан својим резултатима, ја чим сам одсвирао ја сам већ био задовољан и ја кад одсвирам, једноставно мене не занимају резултати, мени је битно да сам ја добро одсвирао, да сам задовољан својом свирком. И фино је било, уживао сам, све је лијепо било. Па у Грацу сам освојио 3 лауреата и у Прагу сам освојио прво мјесту, а на Свјетском купу сам освојио 6. мјесто. Ја сам задовољан са 6. мјестом, мислим шести на свијету, ипак је то свјетски куп”, каже Ђорђе.

Велику улогу у његовом музичком образовњу има његов отац –  Славиша Перић, чијим је стопама и Ђорђе кренуо. Након година заједничког рада, данас је на свог сина поносан.

“Он је изузетно талентован, међутим без изузетног рада, одрицања, свакодневног вјежбања, не могу се ни постићи велики резултати. Уз таленат је пресудан и рад, свакодневно вјежбање. Потребно је усвајати знање на прави начин. Потребна је добра школа. Ја се трудим да оно што сам научио у Украјини док сам се школовао на државној Музичкој школи у Одеси, да му та стечена искуства и знања пренесем. Обзиром да је улога професора и родитеља мало специфична и необична, за сада нама то иде од руке, функционишемо, постижемо резултате и јако сам задовољан што он прихвата критику”, каже Славиша Перић – професор хармонике.

У наредном периоду Ђорђе ће интензивно радити на припреми нових композиција. Од 2020. године планирају да се баве и концертном дјелатношћу.

ugljevik.info