Бијељинац Миљан Шарић, фитнес и кондициони тренер: Бeз стручног надзора нема спортског успјеха :: Semberija INFO ::

 

Бијељинац Миљан Шарић, фитнес и кондициони тренер: Бeз стручног надзора нема спортског успјеха


Mиљан Шарић у спорту је од седме године. Био је успјешни кошаркаш који је носио дрес репрезентације БиХ, али га је једна повреда коштала каријере, те је, као професионални спортиста, одлучио да се бави преношењем знања и искустава на младе спортисте као фитнес и кондициони тренер. Овај млади и упорни Бијељинац у изјави за „Семберске новине“ поручио је младима и родитељима да дјецу на вријеме укључе у спорт, првенствено због здравља и правилног физичког развоја, али уз стручни и професионалан надзор.



- Спортом сам почео да се бавим са непуних  седам година, одмах након поласка у школу. Одрастајући уз старијег брата  Милана и пратећи његове стопе, нашао сам се у  кошаркашкој дворани и тако сам кренуо да тренирам кошарку, почиње своју причу Шарић. 

Прво је тренирао у Кошаркашком клубу „Будућност“ из Бијељине, гдје је јако заволио кошарку, уз жељу да оствари успјешну каријеру.

- Моји први тренери, а касније ће се испоставити и други родитељи, били су Дарио и Драгана Чојић. Уз њихов предан рад и и ширење праве енергије на младе људе, кошарка ми се увукла под кожу. Почео сам да сањам највеће играчке снове и радим непрестано на њиховом остварењу“, истиче Шарић.



Према његовим ријечима, створио је ,,болесну’’ амбицију за успјехом, која се преноси и дан - данас у свим животним правцима.

- Наплата за велики рад и труд долази 10 година након првог уласка у дворану. Са 18 година добио сам позив за кошаркашку репрезентацију БиХ. На Европском првенству у Грчкој заузели смо 4. мјесто“, рекао је Шарић.
Наводећи да је потом наставио да тренира и ради на себи још јаче, Миљан истиче да је тада услиједила прва сениорска сезона у Кошаркашком клубу  „Грађански“ из Бијељине која се испоставила одлично по њега.

- Добре партије примијетили су људи из Сарајева. Сљедећа станица био је Кошаркашки клуб ‚‚Босна’’.  Велико искуство за мене је носити дрес бившег првака Европе. Успјели смо те године доћи до финала купа и финала лиге, али, нажалост, није нам кренуло за руком“, присјећа се Шарић.

Завршетком сезоне у ,,Босни’’, добио је поново позив за репрезентацију, те је услиједило једно путовање, овај пут за Омладинску репрезентацију БиХ до 20 година.

Посљедњу сезону у Премијер лиги одиграо  је 2018. године у Кошаркашком клубу „Радник“, а његово професионално бављење кошарком завршава се 23. јуна 2018. године, када је повриједио подлактицу приликом пада на стакло испред дворане.

- Пад је могао бити кобан по мене. Повреда подлактице је оставила трајне посљедице и заувијек угасила моје играчке снове“, рекао је Шарић, али је уз подршку најближих и његове дјевојке Анђеле Ђорђић, скупио снагу да настави даље и да остане у спорту као фитнес и кондициони тренер.

Након годину дана одсуства из спорта, враћа се, како каже, са истом дозом енергије, овај пут у другој улози. Почиње да ради као кондициони тренер у свом првом клубу „Будућност“.
 
Сертификовани фитнес тренер

Након годину дана учења и едукације  на свим пољима везаним за струку, постао је сертификовани фитнес тренер и тренутно ради приватне тренинге како би помогао спортистима и рекреативцима да постигну своју идеалну форму.

- Сваки човјек може бити у идеалној форми. Идеална форма за мене не представља само дефинисане мишиће, то је спој физичких способности, снаге, јачине, мобилности, флексибилности, агилности, експлозивности и осталог, заједно са физичком изгледом и менталном снагом“, нагласио је Шарић.

Према његовом мишљењу, сваки човјек би барем једном у животу требало да постане најбоља верзија себе.

- Било да сте млађе или старије животне доби, препоручујем бављење спортом или вјежбањем. Тренутно највећу базу мојих клијената чине спортисти. Помажем  им да науче како да тренирају своје тијело са што мање стреса, како то не би угрозило њихово здравље по завршетку каријере’’, каже Миљан Шарић.
 
Циљ што бољи резултати

Основни циљ у раду са спортистима, каже Шарић, јесте постизање што бољих резултата на такмичењима, а предуслов за то јесте оптималан ниво физичке припремљености.

- У жељи да се дође до што бољег резултата, често се догађа да се прескачу одређени кораци и спортисти се доводе до максималних оптерећења за које нису физички способни, што за резултат има све већи број повреда у професионалном спорту“, упозорио је Шарић.
 
Најбоља кошаркашица БиХ тренира са Шарићем

Марица Гајић, најбоља кошаркашица БиХ, када је у Бијељини, редовно тренира са Миљаном Шарићем.
 
- За сваког професионалног спортисту јако је битно да увијек буде у доброј форми, па самим тим и за мене. Због тога, увијек када сам у Бијељини, тренирам са тренером Шарићем“, каже Марица Гајић за „Семберске новине“.
Она истиче да су Шарићева амбициозност, посвећеност и упорност оно због чега вјерује да ће извући из ње максимум и да ће стићи до циља.
               
​Семберске новине - Семберија инфо - Текст и фото: З. Кусмук